„Támogassa
Utópia

A tudomány nagy kérdése: a fekete lyuk

20/08/2023 21:26

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Mivel a gravitáció és a kvantumvilág viszonyát leíró elméletet sem tudjuk még leírni, továbbra is nagyon nehéz megmondani, hogy mi lehet egy fekete lyuk belsejében – foglalta össze a problémát Szabó Róbert csillagász.

2023. augusztus 15. Utópia (2023. augusztus 15., kedd 19:00)
50:27
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor Szerkesztők: Lőrincz Csaba, Neuman Gábor

A gyors rádiókitörések (FRB) napjaink egyik legerősebb és legtitokzatosabb csillagászati jelenségei. Ezek a gyorsan lezajló események olyan kitörésekből állnak, amelyek több energiát bocsátanak ki egy ezredmásodperc alatt, mint a Napunk három teljes nap alatt – írja a Rakéta.hu.

"Bármennyire is vonzó idegen életformát sejteni a jelenség mögött, többször előfordult a csillagászat történetében, hogy amikor földönkívüli civilizációt feltételeztünk egy újonnan felfedezett probléma, jelenség magyarázatának, bebizonyosodott, hogy nem erről van szó" – mondta az Utópia adásában Szabó Róbert csillagász. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatója szerint a gyors rádiókitörések a rádiótartományban érzékelt jelenség, amely valószíynűleg hatalmas mágneses erővel bíró nagyon kompakt, nagyon sűrű, a mi kozmikus környezetünkben nem feltétlenül megtalálható anyagösszetételű neutroncsillagról van szó. "Ezek gyakorlatilag úgy viselkednek, mint a hatalmasra nőtt atommagok" – mondta Szabó, hozzátéve, hogy ezek nagyon nagy méretű csillagok maradványai, amelyek nagyon gyorsan forognak tengelyük körül, és világítótorony módjára rádiójeleket lövellnek ki magukból.

Mekkora esélye van a egy a mi naprendszerünkhöz hasonló rendszer kialakulására?

Először mutattak ki óriásbolygók alapjául szolgáló anyagcsomókat egy fiatal csillag körül; a nemzetközi csillagászati együttműködésben magyar tudós, Kóspál Ágnes, az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének (CSFK CSI) tudományos tanácsadója is részt vett – írta az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH).

"Bár a csillagrendszerek születésének üteme lassult az Ősrobbanás óta, de máig is megfigyelhetők a folymatok.

 
Fekete lyuk,
szingularitás, Fotó: Pixabay
 

Az örök kérdés: Mi a fekete lyuk?

A fekete lyukak rejtélye abban áll, hogy szinte elképzelhetetlen tulajdonságokkal rendelkeznek, olyan világ, ahol a kvantumvilág és a gravitáció találkoznak. És Szabó szerint itt a probléma gyökere. Az atomi és elektromágneses jelenségre már sikerült elméletet alkotni. "A gravitáció valahogy mindig kilóg az a egyenletből, már Einstein is próbálkozott a kvantumgravitációs elmélet megalkotásával."

"Ezért nem tudjuk leírni mi lehet egy Fekete lyuk belsejében, és milyen állapotban lehet" – foglalta össze a problémát.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg.

Utópia
2023.08.15., kedd 19:00
Riporter: Neuman Gábor