„Klubrádió
Esti gyors

Republikon: Az oltási kampány használt a Fidesz támogatottságának

30/04/2021 22:38

| Szerző: Klubrádió/szg

Ebben a hónapban a Fidesz támogatottsága tudott visszaerősödni, pár hónapnyi csökkenés után – mondta Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. Késő ősszel, télen volt némi csökkenés a kormánypárt támogatottságában, ott érződött a járvány hatása, de a masszív és „sikeresnek tűnő” oltási kampány kicsit vissza tudta tornászni. Kiemelte még, hogy bár kicsik a különbségek, a Jobbik lett a legerősebb ellenzéki párt, és harmadik hónapja növeli támogatottságát.

2021. április 30. Esti gyors / részlet, Virág Andrea (21.04.30.)
09:17
00:00

Virág Andreát, a Republikon Intézet stratégiai igazgatóját kérdeztük legfrissebb pártpreferencia-felmérésükről, amely a Telexen jelent meg pénteken.

Az esti gyorsban elmondta: áprilisi kutatásuk alapján a Fidesz-KDNP a teljes népességen belül 31-t, a biztos pártválasztók között 46 százalék támogatja. Az ellenzéki pártok között két stabil blokk alakult ki, vannak a középpártok, ezek közül jelenleg a Jobbik a legerősebb a teljes népességet nézve 10 százalékkal, a DK 9 százalékkal követi, a Momentum 8, az MSZP 6 százalékon áll. Valamint vannak a kispártok, a Párbeszéd, az LMP, a Kutyapárt és a Mi hazánk áprilisban egyaránt 1-1 százaléknyi szavazó támogatását bírja. A bizonytalanok aránya 32 százalék.

Az említett középpártok támogatottsága között nem túl nagy a különbség. Jelenleg a pártválasztóknál a Jobbik 14, a Dk 13, a Momentum 12 százalékos. Ami jelentős viszont, hogy a Jobbik harmadik hónapja folyamatosan növelni tudja a támogatottságát. Trendszerű folyamatot látnak abban, hogy Jakab Péter pártja a harmadik ellenzéki pártból a legerősebb lett – jelezte Virág Andrea.

Szintén stabil, hogy a hat együttműködő, közös listán induló ellenzéki párt összesített támogatottsága meghaladja a Fidesz-KDNP-ét, ez hónapok így van. (A teljes népesség körében 35-31 százalék, a pártválasztók esetében pedig 52-46 százalék a támogatottság állása.) Nagyjából ugyanazokat a számokat látják hónapok óta, az ellenzéki pártok közül ha valamelyik erősödik, akkor a másik csökken, de ez nem jelent közvetlen átjárást (viszont a torta mérete nem nő).

Egyelőre nem látnak arra utaló jeleket, hogy a bizonytalanok nagyobb tömegben valamelyik ellenzéki párt mellé állnának. Ebben a hónapban inkább a Fidesz támogatottsága tudott visszaerősödni, pár hónapnyi csökkenés után – valószínűleg pont azoknál, akik az elmúlt hónapokban elbizonytalanodtak, eltávolodtak, őket tudta visszaszerezni a kormánypárt.

Késő ősszel, télen volt némi csökkenés a Fidesz támogatottságában, ott érződött a járvány hatása, de a masszív és „sikeresnek tűnő” oltási kampány kicsit vissza tudta tornászni. Nem véletlenül koncentrál a kormánypárt is az oltások számára, mintsem a kórházi ápoltak vagy a halálozások számára.

Az ellenzéki oldalon az alapvető probléma, ami még hónapokig jelen lesz, az a kettősség, hogy noha a hat párt együtt indul, az előválasztáson egyelőre egymást szeretnék legyőzni. Az ellenzéki kommunikációnak azok az elemei hatékonyabbak, azok érnek el jobban a választókhoz, amikor közösen állnak ki, közös közleményt jelentetnek meg, mintha hat párt mondana hasonlót, kicsit máshogy. Vannak eltérések például abban, hogy mely oltásokat fogadjon el az ország, mi legyen az oltási igazolványokkal. Az olyan közös ötletek, mint az oltási regisztráció eltörlése, hatékonyabban jelennek meg – tette hozzá Virág Andrea.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Pixabay

Esti gyors
2021. április 30., péntek 18:15
Műsorvezető: Selmeci János