„Klubrádió
Reggeli gyors

Poszt-stadion-stádium: mi legyen az arénákkal?

18/03/2021 13:06

| Szerző: Klubrádió/szg

Most a pandémia idején különösen feltűnő, hogy a stadionok, ezek a hatalmas betonfoltok mind kihasználatlanok a városokban - mondta Csomay Zsófia építész. Művészek intellektuális ötletpályázatot írtak ki arra, hogyan lehetne új funkciót találni ezeknek a létesítményeknek, ha okafogyottá válik a létük. Mindenki jelentkezhet, bármivel, írással, képpel, rajzzal. 

2021. március 18. Reggeli gyors - részlet 21.03.18. Csomay Zsófia
05:01
00:00

Mi legyen a stadionokkal a „poszt-stadion-stádium” idején? Ötletpályázatot írtak ki művészek arról, hogy mit kezdjünk majd a stadionokkal, amikor jelenlegi funkciójuk odalesz. Válhat-e egy stadion a legkülönfélébb sporttevékenységek és koncertek helyett a meditáció, az elvonulás, és a töprengés helyszínévé? Lehet-e fákat ültetni az üres lelátók helyére? – teszik fel a kérdéseket a kiírásban.

 
A 2004-es athéni olimpia strandröplabda-helyszíne. (Forrás: jhntering/Flickr.com)
Fotó: Thanassis Stavrakis
 

Csomay Zsófia építészt kérdeztük, a zsűri egyik tagját. Elmondta: ez nem építészeti, hanem intellektuális ötletpályázat, mindenki jelentkezhet, bármivel, írással, képpel, rajzzal. Most a pandémia idején különösen feltűnő, hogy ezek a hatalmas betonfoltok mind kihasználatlanok a városokban. Jó esetben is üres nézőtér mellett egy héten néhány órát használják őket, de csak a sportolók. Valaha a görög amfiteátrumokban a színházi előadásokon túl nemes sportvetélkedőket tartottak, amelyekre mindenki benevezhetett. Hogy mivé vált ez később például „az őrült bikaviadalok” nyomán, azt jól lehet érzékelni – jegyezte meg az építész.

Úgy fogalmazott: hatalmas pénzekért, hatalmas fenntartási költséggel készülnek hatalmas stadionok, ahol ugyancsak hatalmas pénzekért „emberfeletti teljesítményekre kiképzett emberek” keserves küzdelmét nézik emberek, szintén nagyon sok pénzért. Műsorvezetőnk hozzátette: Magyarországon azért nem az emberfeletti teljesítmények a leggyakoribbak ezekben a létesítményekben.

A pályázattal fel akarják hívni a figyelmet arra is, hogy ma az ökológiai lábnyom rendkívül fontossá vált, hiszen a létünk függ tőle. Az, hogy új funkciót találjanak a stadionoknak, ha már okafogyottá válik a létük, azért is fontos, mert a lebontás megint csak problémát okoz, nem lehet mit kezdeni a rengeteg betonnal. Egy görög amfiteátrum több ezer éves, és maradt a természet része, mert kőből, földből és fából készült. Viszont egy betonstadion, ami tele van üveggel és acéllal, csak rom és szemét marad.

A leghíresebb romos magyarországi stadion, a Stadler FC egykori akasztói otthona:

 
2002 óta nem játszottak itt meccset, tavaly ilyen állapotban volt már a főépület is (fotó: Pasztilla aka Attila Terbócs/Wikimedia Commons)
 

A határidő május, ha pedig meg lehet majd tartani a kiállítást, az a FUGÁban lesz. A zsűri tagja Csomay Zsófia mellett Nemes Z. Márió esztéta, Tillmann J. A. filozófus és Peták Dénes kurátor.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Grey World/Flickr.com

Reggeli gyors
2021.03.18. 8:48
Riporter: Para-Kovács Imre