„Klubrádió
Megbeszéljük...

Betonba öntött ország

29/01/2021 14:00

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Ismét felmerült a gondolat, hogy olimpiát kellene rendezni Budapesten, mondjuk 2032-ben. Fél évszázada tudjuk, hogy a nagy rendezvények nem hozzák, hanem viszik a pénzt.

2021. január 28. Megbeszéljük - részlet 2021.01.28. Csillag István
14:01
00:00

Használhatatlan építmények, bontásra ítélt házak, kisebb-nagyobb csőd. Az elmúlt 50 évben ennyi maradt az olimpia után egy-egy városban. Az eszme, hogy az emberiség békében éljen és ezt a sport segítse, gyönyörű, de elképzelhető, hogy más kifejezési formát lehet és kell találni.

Orbán Viktor vágyálmokat kerget, amiből sokan jól megélnek. A tervezők, az építők, a volt tőzsdeelnök, és így tovább. Ebben a "gondolkodási" spirálban merülhetett fel ismét az olimpia rendezésének ötlete. No meg azért, mert lassan meg kellene magyarázni a választóknak, hogy miért öntöttek itt betonba százmilliárdokat? Minek, kinek ez a sok stadion? Orbán Viktor egy elmúlt, túlhaladott világot lát, abban akar nagy lenni – véli Csillag István, volt gazdasági miniszter.

Az olimpia már nem tölti be a régi szerepét. Nem is kell, helyi kisebb sportesemények sokkal inkább kellenek az embereknek. Gazdaságilag meg egy csőd, ez évtizedek óta látszik. Persze Tokió esete a járvány miatt egyedi, de ott sem tiszta még minden.

Annak felvetése, hogy 2032-ben rendezzünk olimpiát, tisztán propaganda fogás. A Fidesz teljesen nyilvánvalóan rendelkezik olyan célzott közvélemény-kutatásokból származó eredményekkel, amelyekből látni lehet, hogy hol gyengül. Ezért költ most ötször annyit a vidéki sajtóra, mint korábban, ezért célozza meg a fiatalokat, és ezért próbál lelket önteni a csalódottakba, most épp egy olimpia ígéretével.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Wikipedia.

Megbeszéljük
2021.01.28. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György