„Klubrádió
Esti gyors

Pálinkás az egyetemi kuratóriumok ügyében: A rendszer úgy rossz, ahogy van

9/02/2023 19:41

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Hiába hívják vissza az egyetemek kuratóriumainak éléről a fideszes politikusokat, ha a törvényt nem változtatják meg, a helyzet sem változik – mondta a Klubrádiónak Pálinkás József.

2023. február 09. Esti gyors - részlet 23.02.09. Pálinkás József
09:05
00:00

A háromnapos kihelyezett kormányülést követően Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kormányinfón ismertette a döntéseket. Ezek közül az egyik legfigyelemreméltóbb, hogy Gulyás miniszter szerint mielőbb szeretne a kormány megállapodni "Brüsszellel", és "a kormány hajlandó volt mindig is észszerű kompromisszumokat kötni, amik nem sértik Magyarország érdekeit". Bejelentette, hogy Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Szijjártó Péter, Navracsis Tibor is lemondott a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumainak éléről.

"Ez semmit nem jelent, a rendszer úgy rossz, ahogy van" – mondta az Esti gyors csütörtöki adásában Pálinkás József. A Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnök, az első Orbán-kormány oktatási minisztere szerint az Európai Bizottság által felvetett probléma nem az, hogy az egyetemeket működtető alapítványok kuratóriumaiban hány kormánypárti politikus ül, hanem az, hogy

  • nem látható át, milyen szempontok alapján neveznek ki embereket a kuratóriumokba,
  • nincsenek világos összeférhetetlenségi feltételek,
  • nincs világosan meghatározott követelményrendszer, amelynek a jelöltnek meg kell felelnie,
  • határozatlan időre szól a kuratóriumi tagság, 

Emellett problémaként emelte ki Pálinkás azt is, hogy az egyetemek szenátusai nem eléggé függetlenek a kuratóriumoktól. "Ha a törvényt nem változtatják meg, akkor ugyanaz a helyzet marad, ami eddig volt."

"Ilyen sehol a világon nincs. az előfordul, hogy egy város polgármestere törvény szerint egy egyetem kuratóriumának a tagja, de nem élethosszig, és nem avatkozhat be az egyetem autonómiájába" – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Pálinkás Józseffel
2023.02.09., csütörtök 18:15
Riporter: Hardy Mihály