„Klubrádió
A lényeg

Gulyás: Lemondanak az "egyetemi" vezetésről a miniszterek

9/02/2023 10:32

A háromnapos kihelyezett kormányülés után Orbán Viktor EU-csúcsra ment, Gulyás Gergely miniszter pedig Budapesten kormányinfón ismertette a döntéseket. Ezek közül az egyik legfigyelemreméltóbb, hogy Gulyás miniszter szerint mielőbb szeretne a kormány megállapodni "Brüsszellel", és "a kormány hajlandó volt mindig is észszerű kompromisszumokat kötni, amik nem sértik Magyarország érdekeit", idézte a Telex Gulyást, aki bejelentette, hogy Varga Judit, Lantos Csaba, Lázár János, Nagy István, Szijjártó Péter, Navracsis Tibor is lemondott a vagyonkezelői alapítványok kuratóriumainak éléről.

Az Európai Unió ugyanis felfüggesztette azoknak a magyar egyetemeknek a nemzetközi projektekben való részvételét, amelyeknek a vezető testületeibe kormánypárti politikusok kerültek. A mostani döntés következtében persze a 21 fideszesített egyetemet vezető alapítványok kuratóriumai még nem tisztulnak meg, hiszen államtitkárok, polgármesterek is részt vesznek az egyetemek vezető testületében.

Közvéleménykutatások szerint még a fideszes szavazók zöme is visszahívná a politikusokat az egyeteme éléről.

A kuratóriumi tagok életük végéig szóló megbízásával kapcsolatban Gulyás azt mondta, „jó volt úgy, ahogy volt”. De ha módosítani kell, és határozott idejűvé kell a kinevezéseket tenni, akkor arra is nyitott a kormány, mondta. Gulyás szerint az erről szóló törvényjavaslatot akkor nyújtják be, ha sikerül megegyezni az Európai Bizottsággal. A miniszter nem tudja még, hogy kik maradhatnak benne a kuratóriumokban, mert szerinte "Brüsszel" nem fogalmazta meg pontosan az elvárásait.