„Klubrádió
Esti gyors

A ló meghal a verebek csipegetnek – Hardy Mihály jegyzete

9/02/2023 18:04

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

Az egyetemek kuratóriumaiban megüresedett helyekre jönnek majd a nyilvánosság számára hirtelen előlépő ismeretlen nevek, akiket pont ugyanúgy lehet majd dróton rángatni, mint ahogy azt a kormánytagokkal teszi a budai várban székelő Nagy Bábjátékos.

2023. február 09. Esti gyors-részlet (2023.02.09. Hardy Mihály jegyzete)
02:28
00:00

Nem tudom, elgondolkodtak-e mostanában ezekről a… lemondásokról. Igen, arról, hogy az Orbán-kormány miniszterei egytől-egyig lemondtak február 15-i hatállyal az egyetemeket igazgató kuratóriumok éléről, ahová egyébként időhatár nélkül, vagyis életfogytig delegálta őket a kabinet. És a lemondással együtt ugrott a havi egy-másfélmillió forintos apanázsuk is, amiért mondjuk negyedévente egyszer meg kellett jelenniük a kuratórium ülésén. Nem mardossa a szívemet a jeges rettegés, hogy vajon jut-e az érintettek asztalára ezentúl is magyar libamáj, francia pezsgő vagy orosz kaviár. Majd csak találnak a számukra másfajta életjáradékot, hiszen a Főnök azt ígérte, hogy senkit sem hagynak az út szélén.

Valamilyen rejtélyes oknál fogva azonban mégsem tudom elhinni, hogy nem lesz itt valami kis magyaros ügyeskedés, szemfényvesztéssel és porhintéssel kombinálva. Egyrészt, mert Gulyás Gergely főminiszter mai tájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a "rendszer úgy volt jó, ahogy eddig volt" és csak Brüsszel csökönyös akadékoskodása miatt kell rajta változtatni. Ez legalább őszinte beismerés volt, és azt jelenti, hogy annyira nagy a baj a magyar gazdaságban, annyira ingatag lábakon áll a forint és a költségvetés, hogy minden brüsszeli eurocentre szükség van a túléléshez. Itt pedig súlyos eurómilliárdok forognak kockán.

Másrészt – végignézve az ellopott egyetemek vagyonkezelői kuratóriumának a névsorát – azt látom, nem lesz nehéz a megüresedett helyeket feltölteni kevésbé ismert, de ugyanolyan jobboldalra elkötelezett üzletemberekkel és közéleti személyiségekkel, mint az eddigiek. Tizenkét év hosszú idő, ezalatt nagyon sokan megtanulhatták, hogy merről fúj a passzátszél, kivel érdemes nagyon jóban lenni, kitől függenek a komoly pénzekkel járó kinevezések. Jönnek majd a nyilvánosság számára hirtelen előlépő ismeretlen nevek, akiket pont ugyanúgy lehet majd dróton rángatni, mint ahogy azt a kormánytagokkal teszi a budai várban székelő Nagy Bábjátékos.

Kevésbé finoman: amerre a lovak elhaladnak, mindig lesz kormánypárti veréb, akinek lesz mit csipegetnie…

Hardy Mihály jegyzete az Esti gyors 2023. február 09-i adásában hangzott el.