„Klubrádió
Esti gyors

Dübörögnek - Szénási Sándor jegyzete

1/02/2023 18:04

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

"Az IMF jelentése szerint dacára a G7-ek által az orosz olajra maximumként megállapított 60 dollár/ hordó árnak, ez nincs igazán hatással az orosz nyersolajkivitelre, Moszkva sikeresen cseréli le az ellenséges országok piacát a baráti országokéra."

2023. február 01. Esti gyors-részlet (2023.02.01. Szénási Sándor jegyzete)
03:48
00:00

Az orosz kormánymédia, ami alatt gyakorlatilag az orosz média teljességét kell érteni, most arra a legbüszkébb, és ezt természetesen nyitóhírként is kezeli, hogy az IMF felülvizsgálta korábbi jóslatát ország idei növekedési adatait illetően, és 0,3 -es visszaesés helyett 2,3-es növekedést vár. Az IMF jelentése szerint dacára a G7-ek által az orosz olajra maximumként megállapított 60 dollár/ hordó árnak, ez nincs igazán hatással az orosz nyersolajkivitelre, Moszkva sikeresen cseréli le az ellenséges országok piacát a baráti országokéra.

Mármost ez nem fake news, az IMF tényleg ezt mondja, eltekintve attól a csekélységtől, hogy a jelentés nem használja a „barát-nem barát” kifejezést, az eredetiben a szankcionáló, és nem szankcionáló országokról van szó. De ez mindegy.

A Nemzetközi Valutaalap egyébként Amerikát is felminősítette, méghozzá nagyon, az Unió-t is, őt kevésbé, viszont megállapította, hogy az eurozóna nem süllyed recesszióba, Németország sem, vagyis a háború és a szankciók egyáltalán nem viselik meg annyira, mint azt Moszkvában remélték. A világban ugyanis konjunktúra van, már persze az átlagot tekintve. Mindenesetre a jelentésnek ezt a részét a Pravda nem is írta meg, nyilván abból a meggondolásból, hogy aminek nem örülünk, az nem hír.

Úgy tűnhet tehát, hogy a Nyugat vs Oroszország reláció döntetlenre áll. A szankciók meg nem működnek, teheti hozzá az, aki ezt szereti mindenből kihallani.

Azért csak nézzük meg az IMF jelentés mögöttesét. Részint azért, mert a 2,3 százalékos növekedés elfedi egész iparágak bezuhanását, kezdve a 79 százalékkal visszaeső személyautó-gyártástól a háztartási gépek előállításának 60 százalékos csökkenésén át az IT szektor megsemmisüléséig (a szakemberek jó része elhagyta az országot) egészen a már emlegetett olajpiacig, ahol a kivitel jó részét talán át tudták irányítani a „baráti” országokba, de nagyon nyomott áron. Persze volt, ami nőtt, a fémfeldolgozás, a ruhaipar, stb., a lista rövid, bár ott van rajta a mezőgazdaság is, amit nem sújtanak szankciók, és kiválóan is teljesít, élelmiszerhiány nincs. Vagyis azért van, ami felfelé módosítja az előrejelzéseket. Másrészt azt se felejtsük el, hogy a növekedésben meghatározó szerepük van a nagy termelő cégeket, például a Gazpromot sújtó giga extraadóknak, amelyekből a kormánynak az áfa mellett hatalmas bevételei vannak, ezekből tudja pörgetni a hadiipart, finanszírozni a háborút, és életben tartani a szociális rendszereket.

Ezt mondja a Bank of Finland-nek, a finn nemzeti banknak az egyik kutatóintézete, amely az emelkedő gazdaságokkal foglalkozik. De a Világbank, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD, sőt, maga a Valutaalap is azt mondja, hogy 2022-ben az orosz gazdaság 2,2 százalékkal zsugorodott. Idén jobb számok jöhetnek, de a gazdaságra öntött kormánypénz, szuperadó lévén, nem jelent financiális többletet, csak átcsoportosítást, jórészt a növekvő hadi – és nem a polgári - iparra. Kérdés, milyen hely az, ahol a gazdaságot a tankgyártás fűti. Számítsuk még ide a világgazdaság 3,9 százalékos tavalyi bővülését, azt a nemzetközi környezetet, ami Moszkva számára is kellemes.

Mármint ott, ahova beengedik a jóbarátok, ha elegendő olcsó olajat visz magával.

 Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2023. február 1-jei adásában hangzott el.