„Klubrádió
Hetes Stúdió

Jurták népe - Hardy Mihály jegyzete

4/02/2023 15:04

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

"Magyarország esetében viszont nem kell repülőre ülni, elég csak egy órát vezetni Budapesttől bármerre, hogy bangladesi mértékű nyomorral, éhséggel, betegségekkel és egyéb szörnyűségekkel találkozzunk."

2023. február 04. Hetes Stúdió-részlet (2023.02.04. Hardy Mihály jegyzete)
04:23
00:00

Magyarországon meglepően gyorsan változtak a jövedelmi viszonyok, az értelmiség jelentős része lassan a középosztály jövedelmi szintje alá csúszik, míg bizonyos szakipari dolgozók elérik a társadalom felső húsz százalékának életszínvonalát. Mindez egy közelmúltban végzett kutatásból derül ki és több, mint megdöbbentő. Főleg amiatt, hogy a TÁRKI kutatói egy 12 éve markánsan kirajzolódó társadalompolitika eredményére találtak bizonyítékot, már ha ezt lehet eredménynek nevezni.

Lassan már közhely ilyenkor a „bezzeg a finnek” fordulatot használni, de azért nem árt felidézni, hogy északi rokonainknál a második világháború után felmérték: jelentős természeti kincsek hiányában és a zord klíma miatt sem a nehézipar, sem a mezőgazdaság nem kínál kitörési pontot, marad tehát a tudás és a tudomány, a kutatás-fejlesztés, amihez pedig a magas színvonalú, államilag garantált közoktatáson keresztül vezet az út. Évtizedek óta. És így született meg annak idején a Nokia világsikere vagy tört az élre a papíripar és a szolgáltató szektor, amely jelenleg a finn nemzeti jövedelem közel kétharmadát adja. Ma Finnország a világ leggazdagabb államai közé tartozik, nagyon sok tekintetben sikeres és elégedett honpolgárokkal.

Csak a történelmi összehasonlítás kedvéért mondom, hogy 1938-ban még Finnország messze Magyarország mögött kullogott a gazdasági statisztikák szerint. Ugyanúgy nem volt gazdag természeti kincsekben, ugyanúgy háborút vesztett a szövetségesekkel szemben, ugyanúgy függött sok tekintetben a szomszédos Nagy Testvértől, a Szovjetuniótól például az olaj- és földgázszállítások terén, mint Magyarország. Igaz, náluk nem volt negyven év szocializmus, de ma már a feltételek azonosak – lévén két európai uniós tagállamról van szó. És Finnország előre megy, nem hátra.

Az egy főre jutó nominális GDP-ben pedig két és félszeres a különbség. Ott 53.000, nálunk 20.000 dollár egy évben. Természetesen igaz, hogy a pénz nem minden, de azért ez a különbség sokat elárul. És aki járt már Finnországban azt is tudja, hogy ott nincsenek ekkora, ordítóan nagy jövedelemkülönbségek, mint nálunk. Ott az állam valóban gondoskodik a polgárairól, Észak-Európában ez évtizedes hagyomány.

Magyarország esetében viszont nem kell repülőre ülni, elég csak egy órát vezetni Budapesttől bármerre, hogy bangladesi mértékű nyomorral, éhséggel, betegségekkel és egyéb szörnyűségekkel találkozzunk. Azokkal a magyar emberekkel, akikről az elmúlt tizenkét évben sikerült megfeledkezni. Akikre csak négyévente van szükség, amikor szavazni kell. Akikkel szemben igazi merénylet a családi adókedvezmény, hiszen rendszeres jövedelem híján adót sem fizetnek, ha egyszer nincs miből. Az ő felemelkedésüknek az útja is csak az iskolán keresztül vezetne, ha lenne megfelelő oktatás. Lehetetlen állapot, hogy az utcán kell tüntetni, amiért nincs elég fizika- vagy éppen kémiatanár a középiskolákban, ha tizenhat évre szállították le a közoktatás korhatárát, ha elég csak szakmunkássá képezi a nebulókat. Várja őket a gigászi akkumulátorgyár, nem baj, ha nem tudják, hogy mi a különbség a pozitív és a negatív pólus között, csak rakosgassák szépen a gépek alá az alkatrészeket, ahogyan kell.

Attól félek, hogy ha ez így megy tovább a közoktatásban, ismét a hárommillió koldus országa leszünk, és hozzáadhatunk még hárommillió félanalfabétát is. Akinél még a telefonja is okosabb. Cseléd kell ide, meg jobbágy, hű alattvaló semmi más! Akinek bármit be lehet magyarázni, mindent elhisz, mert nincsenek meg a képességei az önálló véleményalkotásra. Azt is elhiszi, hogy minden bajról… ki is tehet? Kész a válasz: Soros, Brüsszel, meg a szankciók. Tekintetünket szegezzük keletre! Ilyen egyszerű.

Így leszünk aztán az illyés gyulai értelemben vett puszták népéből – a jurták népe!

Hardy Mihály jegyzete a Hetes Stúdió 2023. február 4-ei adásában hangzott el.