„Klubrádió
Esti gyors

Aki ellenük, az velünk – Kárpáti János jegyzete

6/02/2023 18:00

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Gyurcsány szavai erkölcsi követelményt is támasztanak: ez bűnöző kormány, szégyelld magad, ha támogatod – mondja.

2023. február 06. Esti gyors-részlet (2023.02.06. Kárpáti János jegyzete)
02:23
00:00
Hogy, hogy nem, a magyar politikai nyelvezetben kitüntetett helyet foglal el a „vele-ellene” szópár. Jól ismert Rákosi mondása, hogy „aki nincs velünk, az ellenünk van”. Állítólag ez Leninnek is egyik kedvenc fordulata volt, sőt, már Engels is használta egyik levelében. De ne gondoljuk, hogy a megfogalmazás a nemzetközi munkásmozgalom találmánya. A copyright Jézus Krisztusé, miként az Máté evangéliumában olvasható – csak ott egyes szám első személyben hangzik el, „aki nincs velem, az ellenem van”.

Aztán Kádár visszájára fordította Rákosi kijelentését, és a legvidámabb kommunista barakkban az volt a jelszó, hogy aki „nincs ellenünk, az velünk van”.

Gyurcsány Ferenc most csavart egyet az eredeti formulán, és azt mondta: aki nincs Orbánék ellen, az velük van. Ez abban az értelemben kétségkívül igaz, hogy amíg az ellenzék nem nyer meg magának jelentős tömegeket a határozottan egyik oldal mellett sem elkötelezettek népes táborából, addig a Fidesz kényelmes többséget élvez. De Gyurcsány szavai erkölcsi követelményt is támasztanak: ez bűnöző kormány, szégyelld magad, ha támogatod – mondja. Ami releváns megállapítás lehet az olyan megmondóemberekre nézve, akik a mindenféle kényszerítő eszközzel rendelkező hatalom és a megalázott kiszolgáltatottak szembenállását bölcs semlegességgel, mindkét irányba ugyanannyi méter elhatárolódással kommentálják.

Mégis, az a jelszó, hogy „aki nincs Orbánék ellen, az velük van”, kevéssé látszik alkalmasnak arra, hogy kéznyújtásként értelmezzék azok, akik bizonytalankodnak, akik egyelőre nem győződtek meg arról, mégis ki mellé kellene akkor állniuk, pláne abban az esetben, ha az elmúlt hétvégét neadjisten arra is szánták, hogy Gyurcsány Ferenc mellett Donáth Annát, Kunhalmi Ágnest és Ungár Pétert is meghallgassák – és aligha lettek okosabbak. Talán majd csak jövő tavasszal tisztul a kép, amikor az ambíciók tétre menő önkormányzati és európai parlamenti választásokon mérettetnek meg.

Kárpáti János jegyzete a 2023. február 6-i Esti gyorsban hangzott el.