„Klubrádió
A lényeg

Gréczy: Gyurcsány nélkül sosem lesz rendszerváltás

1/08/2022 15:29

| Szerző: Klubrádió

Gréczy Zsolt, a DK parlamenti képviselője szerint akik a 2006-os öszödi beszédet és a 2022-es tusnádfürdői beszédet összemossák, azok Orbán segítik. Az érvei közt az is szerepel, hogy 2006 őszét hónapokon át tervezte a Fidesz elnöke, míg jelenleg spontán és békés tüntetések zajlanak.

Gréczy posztjában erőlködésnek nevezte, hogy sokan Orbán Viktor helyzetét összemossák Gyurcsány Ferenc 2006-os helyzetével. "Baromságnak" nevezte, hogy sokan összemossák a két politikus azért, mert mindkettő hazudott az általa megnyert országgyűlési választási kampányban. Szerinte, aki szerint Orbán tusványosi beszéde afféle második Őszöd, az "vagy ostoba, nem érti az egészet, vagy simán rosszindulatú".

A DK-s képviselő szerint ugyanis sok a különbség. Mint írja, a mostani magyarországi válság okai:

  • a jogállam felszámolása,
  • az uniós pénzek ellopása,
  • Európa és egy szomszédos állam elárulása az oroszokért,
  • a tavaszi, soha nem látott kiköltekezés,
  • a forint tudatos elértéktelenítése,
  • a korábbi orbáni gazdaságpolitika teljes csődje.

Gréczy Zsolt Gyurcsány védelmében felhozta, hogy Őszöd után fel sem merült,

  • hogy Magyarország ne lenne jogállam,
  • az uniós pénzek ellopásának lehetősége,
  • pláne, hogy a miniszterelnök rokonai, haverjai vigyék haza a pénzt,
  • az uniós pénzek felfüggesztése,
  • nem volt nemzetközi elhatárolódás.

"Európa és a világ értette Őszöd üzenetét, amely arról szólt: így nem mehetnek tovább Magyarország dolgai. Ezért Merkeltől Sarkozyn át Bushig támogatták a Gyurcsány-kormány reformjait – Orbánt ellenben minden szövetségese megtagadta" – írta Gréczy.

Az ellenzéki politikus kiemeli, az őszödi egy nem nyilvános megszólalás volt, míg Orbán tusnádfürdői beszéde "előre megírt és felolvasott fajgyűlölet volt" – írta a DK képviselője. Hozzátette, Orbán beszéde után most teljes a felháborodás, a tiltakozás, és a hazai tüntetések sem egy zártkörű beszéd miatt kezdődtek, hanem a kata lerombolása, a megélhetési válság miatt. Őszöd az elkerülhetetlen változtatás, a szembenézés igénye, Tusnádfürdőn a drámai helyzetről terelés igénye, egy előre felvázolt náci tartalom, amely végképp leleplezte Orbánt.

A gazdaság akkori és mostani helyzetét összehasonlítva kifejtette, hogy "a 2006-os választás előtt nem volt akkora osztogatás, mint 2022-ben. Gyurcsány idején erősebb volt a forint, kisebb volt a hiány, az államadósság, olcsóbb volt az élelmiszer és a benzin."

A két időszak demonstrációiról Gréczy azt mondta, "2006 tudatos, előre megfontolt rombolás, 2022 spontán tüntetéssorozat, amelyben nem ütnek baseball ütővel rendőrt, és nem gyújtanak fel autókat". Hangsúlyozta, hogy 2006 őszét Orbán hónapokon át tervezte és szervezte, a kata 2022-es felszámolása elleni megmozdulások előtt 4 nappal azt sem tudta az ország, hogy így bánnak el több százezer vállalkozással. 2006 tudatos, előre megfontolt rombolás, 2022 spontán tüntetés-sorozat, amelyben nem ütnek baseball ütővel rendőrt, és nem gyújtanak fel autókat.

"Orbánhoz nem jön senki, pártja pária Európában. A Fidesz elnöke 12 éve kétharmaddal, a magának megszavaztatott teljhatalommal dönt mindenről. Gyurcsány koalícióban kormányzott, Őszöd után nem saját fizetésemeléséről döntött" – írta a képviselő.

A DK politikusa szerint Gyurcsány az egyetlen, aki elmaradt rendszerváltást végre fogja tudni hajtani: "pont Gyurcsány, és az általa megélt kormányzati időszak a garancia arra, hogy nem lehet ugyanabba a folyóba lépni. De ő a garancia arra is, hogy egy párt biztosan nem fog kiegyezni Orbánnal, és végig fogja vinni a rendszerváltás ügyét, tudva, hogy nincs visszaút sem 2006-ba, sem 1989-be."

Az okfejtés alapján Gréczy arra a következtetésre jutott, hogy aki szerint a választáson becsapott magyarok miatt Gyurcsány és Orbán, Őszöd és Tusványos, 2006 és 2022 ugyanaz, az valójában Orbánt segíti.