„Klubrádió
A lényeg

Feloszlatták hétfő este a rendőrök a budapesti tüntetést

25/07/2022 19:31

| Szerző: Klubrádió

Hétfő este hét órára Jobbágyfelkelés címmel újabb tüntetést szervezett a Futárok a KATA-ért csoport a Margit híd pesti hídfőjéhez, ahonnan a Kossuth térre vonultak. A menet élén egy "demokrácia" feliratú koporsót vittek. Miután a tüntetés hivatalosan fél kilenc körül véget ért, a tiltakozók egy része tovább vonult a Nyugati tér majd az Oktogon felé, ahol a rendőrök körbevették őket, tömeges igazoltatás kezdődött, és miután leszorították őket az úttestről, feloszlatták a tüntetést. 

Fél nyolcig körülbelül háromszáz fő gyűlt össze a Margit hídnál, ahol kiderült, hogy egy forgalmi sáv lezáráshoz legalább 150 tüntető kell, a villamosközlekedést pedig csak több ezer tüntető felbukkanása esetén állítanák le a rendőrök. Nem sokkal később annyi tiltakozó gyúlt össze, hogy két sávot is lezárhattak.

A futárok katakárosultak történeteit gyűjtötték össze, amiket fel is olvastak a demonstráció közben.

Háromnegyed nyolc előtt pár perccel a tömeg elkezdett átvonulni a Parlamenthez. A szervezők egy "demokrácia" feliratú koporsót vittek, amibe – elmondásuk szerint – az álmaikat temették. 

A tüntetők a Parlament előtt a koporsóba szimbolikusan beletették az álmaik leiratait. Majd a "Fidesz" felirat is belekerült a koporsóba. 

Az ügy közvetlen előzménye, hogy Kolesár András, a Futárok a KATA-ért csoport képviselőjének Palkovics László technológiai és ipari miniszterrel folytatott múlt csütörtöki szakmai egyeztetése eredménytelenül zárult.

A parlamenti többségű Fidesz-KDNP két hete szavazta meg az új kata-törvényt, amelynek értelmében a jövőben csak magánszemélyeketől lehet bevétele annak, aki katázik. A törvényjavaslatot 120 igen, 57 nem és egy tartózkodó szavazattal fogadták el.

 
Szimbolikus koporsó a Parlament előtt
Fotó: Pálinkás János
 

A Kossuth téren véget ért a tüntetés, de a tömeg ezután átvonult a Nyugati térre. Fél tíz körül a rendőrök két oldalról sorfallal beszorították a főleg futárokból álló demonstráló tömeget a Nagykörúton az Oktogonnál. A rendőrök elkezdték a tömeges igazoltatást. Egy időre patthelyzet alakult ki a rendfenntartók és a tömeg közt.

A rendőrök igazoltatták a jelenlévőket, ezután a tömeg oszolni kezdett. Ezzel véget ért a tüntetés.