„Klubrádió
Megbeszéljük...

Karsai László: Az Orbánt nácizó Gyurcsány bocsássa el a történész tanácsadóit, ha vannak neki

29/11/2022 17:31

| Szerző: Klubrádió

Nincs szükség most fasizmusra, nácizmusra. Nem kell tömegterror, nem kell az embereket bezárni, nem kell vasfüggöny sem. Hiszen vannak jobb módszerek. Ki kell üresíteni az intézményeket. Meg kell szállni például az alkotmánybíróságot, a legfelsőbb ügyészséget. A sajtót meg lehet venni, fel lehet számolni – mondja a történész Gyurcsány 12 pontjáról.

2022. november 29. Megbeszéljük / részlet, Karsai László (22.11.29.)
15:10
00:00

Helytálló-e Gyurcsány Ferenc megállapítása, hogy Orbán Viktor náci? – próbálta megfejteni a Megbeszéljükben Bolgár György és vendége, Karsai László történész, egyetemi tanár.

Fasiztázni, nácizni mostani politikai ellenfelet nácizni a huszadik században ragadt elemzők szoktak – bocsátotta előre Filippov Gábor politológus egy korábbi elmzésének megállapítását citálva Karsai. Egyébként nem Gyurcsány volt az első, aki hasonlókat mondott – emlékeztetett, utalva arra, hogy korábban például Bartus László újságíró és Ungváry Rudolf történész is nevezte fasisztának vagy fasiszta mutációnak az Orbán-rendszert.

"Ha Gyurcsány 12 pontját szemináriumi dolgozatnak fognám fel, akkor azt mondanám, hogy ez nem sikerült. Amiket elmond a rendszerről, azzal különösebb vitám nincs, de hogy ez fasiszta rendszer, azzal igen. Hiányzik belőle ugyanis a tömegmozgalom, hiányzik az összes többi párt betiltása és a totális sajtóellenőrzés is. Orbán uralma egy korrupt, önkényuralmi kleptokrácia, de nem tartok attól, hogy ez után a beszélgetés után bekopogtatnak hozzám, családostól elhurcolnak egy táborba. Szabadon utazhatunk. Nincs intézményes antiszemitizmus – sorolta ellenérveit a történész.

Karsai úgy látja: nincs szükség most fasizmusra, nácizmusra. Nem kell tömegterror, nem kell az embereket bezárni, nem kell vasfüggöny sem. Hiszen vannak jobb módszerek. Ki kell üresíteni az intézményeket. Meg kell szállni például az alkotmánybíróságot, a legfelsőbb ügyészséget. A sajtót vagy meg kell venni, fel kell számolni vagy olyan méretekben kell önteni a hazugságot, hogy az embereknek már fárasztó legyen elgondolkozni azon, mi is az igazság, van-e egyáltalán.

A történész szerint ez egy populista, a népnek – az Európai Unió pénzéből – sokat adni tudó rendszer, amely meghagy bizonyos szabadásgjogokat. Emellett az ellenzék is hozzájárul, hogy ez a rendszer fennálljon. És akárhogyan is szervezték meg a 2022-es választást, azért sok millió ember megint errre a rezsimre szavazott – emlékeztetett. 

Ha fasisztázunk, azzal relativizáljuk, hogy ki is az igazi fasiszta. Azzal kellene foglalkozni, hogy mi milyen hibákat követtünk el, hogy ide jutottunk – jegyezte meg Karsai László, aki arra gondol, hogy ennek a mostani fasisztázásnak az oka egyfajta remény lehet: ha sikerül bebizonyítani, hogy náci diktatúra tombol Magyarországon, akkor a Nyugat majd jól odacsap.

Ez azonban egy nagyon gyenge, alaptalan reménykedés. "Nem tudom, hogy Gyurcsány Ferencnek vannak-e történész tanácsadói. Ha vannak, javaslom, hogy bocsássa el őket" – fogalmazott.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Megbeszéljük...
2022. november 29., kedd 16:45
Műsorvezető: Bolgár György