„Klubrádió
Megbeszéljük...

Horn Gábor: Rossznak tartom, ha Orbánt lenácizzuk

25/11/2022 19:01

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Náci politikusnak tartja Orbánt Gyurcsány Ferenc. Horn Gábor szerint azt mondani, hogy Orbán Viktor náci, azt jelenti, hogy a magyar miniszterelnök egy népcsoportot, egy fajt, egy vallást ki akar irtani, erről azonban nincs szó. Hozzátette, a miniszterelnök azért jelenik meg nagy-magyarországos sálban, hogy elterelje a figyelmet a valódi létkérdésekről. A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke szerinte a fontos kérdések, hogy Magyarország hozzá fog-e jutni valamikor az uniós forrásokhoz – mondta a Megbeszéljük című műsorban.

2022. november 25. Megbeszéljük - részlet 2022.11.25. Horn Gábor
16:00
00:00

Mélységes károkat okozott a magyar kormány azzal, amit idestova 12 éve művel – mondta Horn Gábor, A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke. Hozzátette, mindennek a végeredménye az, hogy most már több mint egy éve egy "büdös fillért" nem kap Magyarország az Európai Uniótól. Ha az ország hozzáférhetne a regionális fejlesztési pénzekhez, akkor alacsonyabb infláció lenne, és energetikai értelemben is jobb helyzetben lennénk – mondta Horn.

A magyar kormány igyekszik pozitív hangulatot teremteni, és bizonygatni, hogy úgyis meg fognak érkezni az uniós források – mondta Horn. "Elfelejtettük már, hogy Navracsics Tibor azt mondta, hogy augusztus-szeptember környékén érkeznek ezek a pénzek. Szeptember környékén arról volt szó, hogy idén alá lesz írva minden, és januártól jönnek az európai uniós pénzek. Most a legkorábbi időszak, ezt most már maga a kormányzati tényezők mondják, az a második féléve 2023-nak" – emlékeztetett Horn.

Ugyanakkor Horn elhibázott vagy naiv nézőpontnak tartja azt az elképzelést, miszerint Orbán bele fog bukni abba, hogy ha nem jön az Európai Unióból pénz. Hozzátette, a magyar közjogi berendezkedés végtelenül stabil: van 135 parlamenti képviselő, aki bizonyosan nem fog kihátrálni Orbán mögül. És van még hat másik mi hazánkos, akik időnként kapnak azért valamit azért, hogy főleg homofóbia területén ne hátráljanak ki – véli Horn. Nem fog összeomlani az Orbán-rendszer attól, hogy sokaknak nagyon rossz a jelenlegi helyzet, tette hozzá a kuratóriumi elnök.

Horn szerint nem várhatjuk az Uniótól, hogy elvégzi a magyar társadalom helyett az Orbán-rezsim leváltását. Szerinte abban érdekeltek mind a magyarok, hogy az európai uniós források jöjjenek, csak külső ellenőrzéssel, mert a magyar kormányzati tényezők nem alkalmasak az ellenőrzésre.

A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint amikor Orbán Viktor megjelenik egy nagy-magyarországos sálban, akkor pusztán igyekszik elterelni a figyelmet az ország áldatlan állapotáról. Ahelyett, hogy arról beszélünk, hogy mekkora az infláció, hogy az energiahelyzet megoldatlan, hogy nem kap pénzt Magyarország az Uniótól, az oktatás a romokban, az egészségügy újabb szétverése folyik éppen, ehelyett arról beszélünk, hogy milyen sálja van a miniszterelnöknek, ezek tudatos dolgok" – mondta Horn. 

Horn ugyanilyen tudatosnak gondolja Gyurcsány nácizását is, mert áttematizálja a közbeszédet, és nem arról van szó, hogy például mennyire fogadható el morálisan a szomszéd ország háborújában gyerekek halnak meg.  Ehelyett annyi az a hatalom narratívája, hogy "hát itt folyik egy kis konfliktus, mi igyekszünk ebből kimaradni", ezek azonban létkérdések – véli Horn.

Ugyanakkor Horn elfogadhatatlannak tartja Orbán Nagy-Magyarországot ábrázoló sálját, mert ez megerősíti a szélsőjobbos irredenta csoportokat abban, hogy a revíziós politika rendben van. Másrészről Orbán lenácizása sincs rendben, mert a magyar miniszterelnök nem írtott ki népcsoportokat – tett hozzá Horn. Szerinte a nácizás egy álkérdés, főleg azért, mert a nácizás ráadásul megerősíti a fideszes tábort abban, hogy nekik akkor is ki kell tartaniuk a saját hősük mellett, hogyha az egyébként szétveri az országot.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Horn Gáborral
2022. november 25., péntek 16:45
Riporter: Bolgár György