„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kocsis-Cake: Nem kell foglalkozni a gyurcsányozással, nem szabad elfogadni a Fidesz narratíváját

23/01/2023 23:04

| Szerző: Klubrádió/szg

A Párbeszédből a Demokratikus Koalícióba átlépett Kocsis-Cake Olivio szerint eddig egyedül a DK oldotta meg az ellenzék házi feladatát, hogy mutasson kormányzóképességet. A Fidesz állandó gyurcsányozásáról azt mondta, az ellenzéknek nem ezzel, a propagandával kell foglalkoznia, nem szabad elfogadnia a Fidesz narratíváját. Közvetlenül az emberekhez kell beszélni és megoldási javaslatokat kell nyújtani nekik a megélhetési válság idején – tette hozzá.

2023. január 23. Megbeszéljük - részlet 22.11.10. Kocsis-Cake Olivio
10:50
00:00

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd volt országgyűlési képviselője a napokban átlépett a Demokratikus Koalícióba. Arra a kérdésre, hogy miért, azzal kezdte válaszát, hogy felidézte: a választások után, amikor mindenki a sebeit nyalogatta, arról beszélt, az ellenzéknek az a házi feladata, hogy kormányzóképességet mutasson. Úgy néz ki, ezt a feladatot a DK végezte el egyedül eddig. Az árnyékkormánnyal és Dobrev Klárával szerinte nagyon meggyőző munkát végeztek az elmúlt egy évben. Azt mondta: Dobrev Klára személye számára a legnagyobb esélyt jelenti a kormányváltásra, „határozott, felkészült, de közben érzékeny vezetőként” ismert meg. Arról nem is beszélve, hogy egy női miniszterelnök sokat jelentene a mostani, „háborúskodó miniszterelnök” után – fűzte hozzá. A DK pedig megmutatta azt a fajta szervezettséget, erőt, ami hiányzott az ellenzékből. Dinamikusan fejlődik, több közvélemény-kutató is 20 százalék környékére méri, és azt gondolta, hogy ha kormányváltást szeretne elérni, akkor ebben a csapatban kell folytatnia.

Úgy tudja, minden pártot megkeresett a DK az árnyékkormánnyal, hívtak embereket, de elutasító választ kaptak. A többi párt szerint ez nem jó irány, de ezzel akkor se értett egyet – jegyezte meg. Ugyanis most, a megélhetési válság idején szerinte megoldást, hiteles alternatívát várnak a választók egy sereg problémára, a magas számlákra, élelmiszer- és benzinárra, az egyre emelkedő hitelkamatokra és így tovább. Ha ezekre egy szakértőkből álló árnyékkormány ad választ, az sokkal meggyőzőbb – tette hozzá.

Kocsis-Cake Olivio elmondta azt is: benne nincs olyan ellentét, mint ami esetleg tapasztalható volt korábbi és mostani pártja között. Egy éve arra készült, hogy közösen fognak kormányozni ezekkel a pártokkal, részéről azóta is megmaradt a kapcsolat, és arról beszélgettek, hogy mi a megoldás, hogy jöjjön ki az ellenzék a válságból.

Szerinte a pártok között a 2024-es európai parlamenti választásokig lesz rivalizálás, de „2025-ben újra találkozni kell”. Ha addig átgondolják és nyitottak lesznek az árnyékkormányra, akkor erről lehet beszélni. Addig viszont mindenkinek építkeznie kell és annyi választót megszólítania, amennyit csak tud. Egy pártnak pedig bizonyítania kell, hogy az ellenzék élére tud állni, tervezni, szervezettséget, erőt, szakértelmet tud mutatni. És akkor 2025-ben már úgy futhatnak neki a választásnak, hogy „meglesz minden együtt”, nem úgy, mint legutóbb, amikor még hónapokkal előtte is találgatták, hogy mi legyen a fő programpont.

A Fidesz állandó gyurcsányozásáról azt mondta, „az összes ellenzéki képviselő már régóta Gyurcsány”, ez nem újdonság. A 2022-es választás tanulsága, hogy bárkit lehet támadni, „láthattunk egy keresztény, hétgyerekes családapát, konzervatív embert, egy vidéki középváros polgármesterét”, és ő is minden volt, hazaáruló meg gyurcsányista. Szerinte az ellenzéknek ezzel (a propagandával) nem kell foglalkoznia, nem szabad elfogadnia a Fidesz narratíváját. Közvetlenül az emberekhez kell beszélni, azzal kell foglalkozni, hogy milyen megoldási javaslatok vannak a megélhetési válságra. Azt is kerülni kell, hogy egymással veszekedjenek a pártok, ez is a 2022-es választás tanulsága – fűzte hozzá. Az összes pártnak mérlegelnie kell, hogy mivel tud több szavazót megszólítani, ha más pártokat, távozó politikusokat minősít, vagy ha saját elképzeléseiről próbálja meggyőzni a választókat – mondta Kocsis-Cake Olivio.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Facebook

Megbeszéljük...
2023.01.23., hétfő 16:50
Riporter: Bolgár György