„Köszönjük,
Útszélen

Ördögűzés – Józsa Márta jegyzete

19/02/2023 15:50

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

"Kérdés, továbbá, hogy hülyézni ördögtől való-e, hiszen közismert, hogy a kénkőszagú patás itt rejtőzik a részletekben. Ezt onnan is tudhatjuk, hogy a Karmelitában is szükségét látták a védekezésnek, annyi bajunk mellett legalább a brüsszelita-sorosista ördögi megszállástól meneküljünk meg, és hát milyen szerencse, hogy akadt szakember a konzervatív szellemi holdudvarban."

2023. február 16. Útszélen-részlet (2023.02.16. Józsa Márta jegyzete)
03:00
00:00

Egy dolgot tudunk biztosan, azt, hogy egy biztos valakit biztosan lehülyézett. Nem azt, akire mi gondolunk, azt sem, akire azok gondoltak, akik hallották, és azt sem, akit éppenséggel lehetne. Hanem itten kontextuális hülyézés volt kiragadva a kontextusból, ennyi. Mondjuk a reális szövegösszefüggés – hogy lefordítsam magyarra az érvelés műszavát – az volt a bővítésért és szomszédpolitikáért felelős uniós vezető szerint, hogy ő az angol nyelven zajló közérdekű, a nyugat-balkáni bővítésről szóló meghallgatása közben magánügyben magyarul hülyézett. Úgyhogy bocsi, de nincs itt semmi látnivaló, mindenki így szokta. Kérdés, továbbá, hogy hülyézni ördögtől való-e, hiszen közismert, hogy a kénkőszagú patás itt rejtőzik a részletekben. Ezt onnan is tudhatjuk, hogy a Karmelitában is szükségét látták a védekezésnek, annyi bajunk mellett legalább a brüsszelita-sorosista ördögi megszállástól meneküljünk meg, és hát milyen szerencse, hogy akadt szakember a konzervatív szellemi holdudvarban. A James Blount ördögűzésre specializálódott atyával közös miniszterelnöki szelfi is tanúja ennek. Az egyházi méltóság nem először jár erre, tavaly például egy magyarországi katolikus fesztiválon arról prédikált, hogy az Úr megmutatta neki: hazánkat a közeljövőben valamilyen támadás éri, ami azonban imával elhárítható. Nem tudom, hogy megkönnyebbülhetünk-e, elmondható-e, hogy ezt az attakot megúsztuk, vagy folyatni volna-e célszerű a harcot? Ha teológiai szempontból igen, akkor logikailag országunk megszállottnak tekinthető. Megnyugtató azonban, hogy a Vatikán pár éve elismerte az ördögűzés mindaddig vitatott gyakorlatát. Az is öröm, hogy a sátánt tevőlegesen távoltartó papi társaság egyik tagja szerint az ördögűzés egyfajta jótékonykodás, amely a szenvedők javára válik. Bele is remegett a szociálisan érzékeny lelkem. Na jó, ehhez biztos hozzá tehetne ezt-azt – ha élne – az a román apáca, aki belehalt az ördögűzésbe, még 2005-ben. A gyógymód – laikusan sokkterápiának is nevezhetnénk – az volt, hogy lánccal keresztre feszítették, éheztették és halálra kínozták. A kolostor főnöke nem látott kivetnivalót a történtekben. Jó, persze, az ő főnöke nem a Vatikánban van, de maga az ördög, ha nem tévedek, globálisan azonos. Ezért is fontos Blount atya eljövetele Orbán Viktorhoz – ahogy azok az uniós és közpénzmilliárdok is élet- és lélekmentők, melyekből a nemzeti gázszerelő operatív együttműködésével épülő zarándokutak hálózata szövi át meg át Mária korrupció-szállta kis középhatalmát.

De ne kukacoskodjuk, elvégre farsang van, látjuk, áll a bál a politikában is. Ahogy Bródy János is megénekelte: Az ördögűzők gondba’ vannak, mer’ mindenhol áll a maszkabál.

Hát biztos mi vagyunk hülyék, ha ezt értjük. És ha eltűrjük.

Józsa Márta jegyzete az Útszélen című műsor 2023. február 16-ai adásában hangzott el.