„Köszönjük,
Útszélen

Vásári komédia – Józsa Márta jegyzete

12/02/2023 12:02

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

Hogyan segít a magyar kormány Ukrajnának, Törökországnak és a saját iskoláinak?

2023. február 12. Útszélen-részlet (2023.01.09. Józsa Márta jegyzete)
01:41
00:00
Döbrögi becsomagolt. Vármegyék szolgáit s országos gondjait hátra hagyva elutazott védeni a hazát – az övét, mert azért a miénknek már nem mondanám abban az otthonos értelemben, és e védelem közepette elfelejtette megtapsolni azt, aki egy éve úgy áll a saját hazája élén, hogy még az is fegyvert fog, akinek nagyon nem ez volna a dolga. De meg tudta magyarázni egy egész népnek, hogy most vagy soha.

Akadnak még apró különbségek az OV és VZS monogrammal leírható vezetők között. Mondjuk azt, hogy Ukrajna segélycsapatokat küldött a vele amúgy nem különösen barátságos Törökországba, hogy segítsenek a földrengés utáni mentésben. Ezt megtette persze Magyarország is. Az az ország, amelynek kormánya – mint az nemrégiben lényegében véletlenül derült ki – szinte csak az itt levő uniós raktárakból küldött ezt-azt a háború sújtotta Ukrajnába segítségül. Ahonnan egyébként gyerekek ezrei is itt várják a háború végét, és most már azt sem tehetik meg, hogy ha volna arra lehetőségük, akkor saját, eredeti iskolájában tanuljanak távoktatással, kötelező beiratkozniuk egy magyar iskolába. Ahol jó eséllyel senki nem sem tud sem ukránul, sem oroszul, és még egy árva pedagógiai asszisztens sem jár nekik.

 

Gondoljunk csak arra, hogy mondjuk a hanyatló nyugaton, ott, ahol Döbrögi urunk azzal szórakoztatja magát, hogy újra meg újra kivezeti a civilizáltan megítélhető világból azt a földdarabot, amely a mi kis hazánkat jelenthetné, szóval e megvetett égtáj legtöbb országában egy iskola egy szem menekült, vagy csak éppen odaköltözött gyerek is kaphat anyanyelvi oktatást. Bármilyen nyelven, megoldják.

Valahogy nekünk is valamilyen megoldásra kellene várnunk, ugye, Lúdas Matyi?

Józsa Márta jegyzete az Útszélen című műsor 2023. február 9-i adásában hangzott el.