„Klubrádió
Útszélen

Urrak a papok

5/02/2023 12:52

| Szerző: Józsa Márta / Klubrádió

Egy zaklatási ügy margójára. Józsa Márta jegyzete.

2023. február 05. Útszélen-részlet (2023.02.02. Józsa Márta jegyzete)
02:15
00:00
Egy érseki helynök és egy segédpüspök megelégelte a zaklatást. Azaz azt az emberi méltóságot sértő, szexuális vagy egyéb természetű magatartást, amely az érintett személynek az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény alapján meghatározott tulajdonságával - ez lehet neme, faji hovatartozása, bőrszíne, nemzetisége, nemzeti vagy etnikai kisebbséghez való tartozása, anyanyelve, fogyatékossága, egészségi állapota, vallási vagy világnézeti meggyőződése, politikai vagy más véleménye satöbbi – függ össze, és célja vagy hatása valamely személlyel szemben megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő vagy támadó környezet kialakítása.

A jó papokat egy fiatalember – Pető Attila – ingerelte fel annyira, hogy bírósághoz voltak kénytelenek fordulni, ő volt az, aki elsőként beszélt arról a magyar nyilvánosságban, hogy gyermekkorában molesztálta egy pap. Először húsz évvel ezelőtt panaszolta be az őt inzultáló Balázs atyát, akkor nem is foglalkoztak vele. 2015-ben új vizsgálat kezdődött, végül Erdő Péter bíboros tíz évre eltiltotta a zaklató papot a szolgálattól. Nagy volt a médiafigyelem, más áldozatok is előkerültek, később Balázs atyát véglegesen elbocsátották a papi rendből. És ennyi. Ám az eljárás aktáit a sértett hiába kérte, nem kapta meg. Megkereste gyerekkori mentorát, az azóta elhunyt Snell György segédpüspököt és a vizsgálat során eljáró Süllei László érseki helynököt, de ők lerázták, majd körülbelül tíz, nekik küldött sms, telefonhívások, és személyes megkeresések miatt végül feljelentették zaklatásért. Sikerrel.

A bíróság tehát lényegében úgy döntött: lehetőleg kétszer is fontolja meg egy papi zaklatás áldozata azt, hogy mikor mer panaszkodni, netán megtudni, hogy mi is történt az ügyében, és mi alapján ítélt a bíróság.

Ahogy Mikszáthnál olvasni a Különös házasságban: Csak a békák brekegik néha a közeli mocsarakban: „Urrak a papok! Urrak a papok!” No persze ez egy tizenkilencedik századi történet. De – ahogy a Bëlgától ma is hallani: a jó pap holtul lazul.

Józsa Márta jegyzete az Útszélen 2023. február 2-i adásában hangzott el.