„Klubrádió
Reggeli gyors

Ivány: Bunkón viselkedni nem büntetendő, de molesztálni valakit, igen

7/05/2022 17:22

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Mivel az egyház illetékesei elzárkóztak attól, hogy foglalkozzanak Pető Attila ügyével, egyre keményebben lépett fel. Ivány Borbála szerint bunkón beszélni valóban nem szép dolog, de semmiképpen sem büntetendő, ellentétben a molesztálással. A Magyar Helsinki Bizottság munkatársa abban bízik, hogy a fellebbezéssel érdemben is továbbhaladhat az ügy.

2022. május 06. Reggeli gyors - részlet 22.05.06. Ivány Borbála
09:16
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt megrovást kapott a bíróságtól Pető Attila, aki bocsánatkérést várt azért, mert gyerekként egy pap molesztálta. A bíróság végül úgy döntött, Pető kétrendbeli zaklatásban bűnös, és a legenyhébb büntetésben, megrovásban részesítette. Pető ezt nem fogadta el, ezért fellebbezett, az ítélet így nem jogerős, és továbbmegy másodfokra.

Ivány Borbála, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa, Pető Attila jogi képviselője volt a Reggeli gyors vendége. Elmondta reményei szerint nemcsak formálisan, de érdemben is folytatódik az eljárás. A bíróság ugyanis az elmarasztalás ellenére elismerte, fontos körülmény, hogy – többek közt Pető Attila kiállása miatt – kiderült molesztálási ügyek kiderültek.

Azt is hozzátette, hogy senki nem volt kíváncsi Pető hogylétére, az illetékesek nem akartak foglalkozi ügyével. Így mindenképp érthető, hogy erőteljesebben lépett fel. "Ha tájékoztatták volna ügye állásáról (négy év alatt) akár egyszer is Attilát, akkor nem lett volna kénytelen sem ilyen eszközökhöz folyamodni" – értékelte a helyzetet. Hangsúlyozta, van különbség a nyers viselkedés és az őt átélt sérelmek között, hiszen előbbi nem büntetőjogi kategória. "Attól még, hogy én bunkón beszélek valakivel, az nem szép emberi cselekedet ugyan, de nem büntetőjogilag értékelendő" – sommázta.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Ivány Borbálával
2022.05.06., péntek 7:35
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert