„Klubrádió
A lényeg

Jogerőre emelkedett Pető Attila megrovása, aki szerette volna megtudni, hogy áll az őt molesztáló pap ügye

1/02/2023 14:29

| Szerző: Klubrádió

Miután feljelentette az őt gyerekkorában molesztáló papot, és az egyház illetékesei elzárkóztak attól, hogy foglalkozzanak Pető Attila ügyével, egyre keményebben lépett fel. A bíróság másodfokon is bűnösnek mondta ki Petőt, így megrovása jogerőre emelkedett.

A bíróság ma (szerdán) helybenhagyta az első fokon hozott ítéletet, melyben kétrendbeli zaklatás miatt megrovásban részesítették Pető Attilát. A döntés ezzel jogerőre emelkedett – írja Facebookon a Magyar Helsinki Bizottság.

Pető Attila ellen – akit 13 éves korától, még ministránsfiúként többször szexuálisan molesztált a papja – zaklatásért tettek feljelentést, mert éveken át többször levélben, telefonon és sms-ben is érdeklődött ügye állásáról

A bíróság 2022. májusában végül úgy döntött, Pető Attila – akit tizenhárom éves korában egy katolikus pap molesztált – kétrendbeli zaklatásban bűnös, és a legenyhébb büntetésben, megrovásban részesítette. Pető az ítéletet nem fogadta el, ezért fellebbezett, az ítélet így nem jogerős, és az ügy megy másodfokra.

Miután a molesztáló papot kizárta az egyház - amiről szintén az ügyéről először beszámoló újságírótól értesült -, Pető nem kapott információt arról, hol tart az eljárás, és az ügyiratokba sem tekinthetett be. Ezért összesen hat darab üzenetet küldött az egyházi vezetők hivatali és magánszámára, és „túl sok" hívást indított. A bíróság tavaly májusban, első fokon két rendbeli zaklatás miatt mondta ki bűnösnek.

Ivány Borbála, a Helsinki Bizottság munkatársa a Klubrádióban elmondta, szerinte védencének, Pető Attilának csak annyi a "bűne", hogy neki mint az ügy érintettjének joga van tudni, hogy mi történik azzal a pappal, aki őt 13 évesen simogatta, a nyakát csókolgatta. Sorra nem kapott válaszokat, folyamatos elutasításban volt része, de ő kitartott amellett, hogy joga van a tájékoztatáshoz, változzanak az eljárások. Ezeket a megkereséseit értékelte az ügyészség úgy, hogy beavatkozott két papnak a mindennapi életébe, és ezzel őket háborgatta – mondta Pető jogi képviselője.

Ivány az ítéletet követően kifejezte reményét, hogy nemcsak formálisan, de érdemben is folytatódik az eljárás. A bíróság ugyanis az elmarasztalás ellenére elismerte, fontos körülmény, hogy – többek közt Pető Attila kiállása miatt – kiderült molesztálási ügyek kiderültek.

Ahogy arról korábban a Klubrádió többször is beszámolt,