„Köszönjük,
Reggeli gyors

Orbán szélsőségesként és nem állami vezetőhöz illően viselkedett – román reagálás a sértegetésekre

24/07/2023 07:46

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Nemzetközi lapszemlénk központjában a magyar miniszterelnök által hétvégén, Tusványoson elmondottakra érkező sajtóreakciók állnak. Csernyánszky Judit összeállítása.

2023. július 24. Reggeli gyors-részlet (2023.07.24. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje)
06:00
00:00
A Szabad Európa Orbán beszédéből a román külügyminisztériumtól kapott levél kapcsán elhangzottakat emelte ki, hozzátéve, hogy tavaly sem volt botránymentes a magyar miniszterelnök tusványosi beszéde, amikor azt bizonygatta, hogy a magyarok nem akarnak kevert nép, nemzet lenni, ezért más vallású és kultúrájú embereket, menekülteket – migránsokat, ahogy ő mondja – nem akar az ország beengedni. Ez a beszéde nem kis felháborodást keltett az Egyesült Államokban, az EU-ban és általában a zsidó közösségekben – jegyzi meg a lap. Szombaton pedig a zömében magyar kisebbségek körében elmondott beszédéből az ütötte meg leginkább a Szabad Európa tudósítójának a fülét, hogy Orbán szerint átadott a román külügyi tárca neki egy olyan listát, amelyben leírták, milyen témát igyekezzen kerülni a beszédében: ezek pedig a kisebbségi jogok, a román nemzeti szimbólumok, és a nyugati értékek rossz színben történő feltüntetése – idézte a kormányfőt a portál. Majd Orbán nevesítette e nyugati értékeket, mint a migráció, az LMBT-jogok és a háború. S szerinte nem kell rossz színben ezeket feltüntetni, mert azok önmagukban is olyanok, értelmezte a szavakat taps kíséretében. Viszont megerősítette Orbán, hogy ha hazánk lesz egy év múlva az EU soros elnöke, akkor segíteni fogja Romániát abban, hogy a Schengen-övezet része legyen. Csak mellékesen megjegyeznénk, hogy mintegy 10 napja fogadta el az EP, hogy még az idén szeretnék Romániát és Bulgáriát a schengeni övezteben látni. A cikk természetesen ecseteli az Orbán-kormány és Brüsszel megromlott kapcsolatának hátterét, tekintve a korrupciót, a demokrácia hanyatlását és nem mellőzi azt a tényt sem, hogy nemrég választási autokráciának minősítette a magyar politikai rendszert az EP.

A 2015-ben moszkvai székhellyel alapított EurAsia Daily és mellette számos orosz, illetve ukrán lap is foglalkozott Orbán tusványosi beszédével, s ez a portál azt emelte ki, hogy a nyugati cégeknek mindössze 10%-a hagyta el Oroszországot – legalábbis Orbán Viktor állítása szerint. Aki megismételte, hogy a szankciók az ő általa ismert szakértők szerint sokkal inkább az EU-nak, mint Oroszországnak ártanak, így nem fogja elérni célját az uniós vezetés, mert nem lehet Oroszországot leválasztani a világtól. Az orosz nyersanyagra szükség van, s ha nem az uniós országok, akkor mások veszik meg. A háborút okolta a magas infláció miatt, sőt emiatt veszítette el Európa a versenyképességét is. Kitért az írás az OTP-re is, merthogy Orbán hungarofóbiának nevezte, ami a bank ellen tervezett intézkedésekhez vezettek.

 
Orbán Viktor Tusnádfürdőn, Fotó: Facebook
 
 

A német nyelvű sajtót nem igazán rázta meg Orbán tusványosi beszéde, magától értetődően a Forma 1-gyel van tele a nemzetközi sajtó. Mindenesetre a Der Standard is a román diplomáciai konfliktusra figyelt fel, úgy fogalmazott nevetség tárgyává tette Orbán a román kormányt, méghozzá a román állampolgárok, pontosabban erdélyiek előtt. Románia reagált is erre. A koalíciós liberális kormányzópárt szóvivője, Ionut Stroe, erre reagálva úgy fogalmazott, Orbán gúnyolódik a román kormányon, és úgy viselkedik, mint egy szélsőséges politikus és nem úgy, ahogy azt egy állami vezetőtől elvárható lenne. Ehhez még hozzátette azt is, hogy Románia jószomszédi viszonyra törekedne Magyarországgal, de egy agitátorral, aki vadabbnál vadabb eszméket hirdet meg évről évre Tusványoson, aligha lehet. A lap egyébként tudott arról, hogy pár nappal a beszéd előtt Orbán találkozott a román kormányfővel is. Félő, hogy a két ország közötti viszony ismét mélyre süllyed. Petr Fiala, cseh kormányfő is reagált, miután leföderalistázta Orbán, bírálta, hogy nem szuverén. Azt írta a cseh kormányfő közleményében, hogy országa igenis szuverén, mert magunk döntjük el, mi szolgálja a nemzeti érdekeinket. kiemelte, az ilyen kijelentések abszurdak, és nem feltétlenül szolgálják a közép-európai országok együttműködését. De, persze érthető is Orbán frusztráltsága, mert Babiš már nincs hatalmon.

 
Orbán Viktor magyar és Andrej Babis, korábbi cseh miniszterelnök, Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala
 

 

És természetesen sokkoló híreket is összegyűjtöttek az oroszok, a Vecsernaja Moszkva egy volt tengerészgyalogságnál szolgált hírszerző, Scott Ritter véleményét hozta le, aki szerint Lengyelország, Románia és Magyarország között is felosztják majd Ukrajna területének a felét az oroszok – tudósított erről Leyla Aliyeva. Scott Ritterről nem árt tudni, hogy szexuális bűncselekmény miatt elítélték, sőt három évet ült is, és rendszeresen interjút ad az amerikai volt tengerészgyalogos az orosz állam által pénzelt angol nyelvű Russia Today rendszeres interjúalanya, szakértőként feltüntetve. Erről a területfelosztásról ezúttal a YouTube-on a U.S. Tour of Duty csatornán beszélt. S ha Lengyelország is valóban igényt tartana ukrán területekre, akkor az az európai közösség teljes széteséséhez vezetne – prognosztizálta Scott Ritter. Az újság szerint az orosz külföldi hírszerzés főnöke, Szergej Nariskin szerint a lengyelek csapatokat is küldenének Ukrajnába, hogy így kezdjenek el kontrollt gyakorolni a kiszemelt területek felett. De talán mellőzzük a további részleteket!

Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje a 2023. július 24-i Reggeli gyorsban hangzott el.