„Támogassa
A lényeg

Cseh miniszterelnök: Orbán frusztrációja érthető

23/07/2023 07:06

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor szombaton Tusványoson  egyebek mellett arról beszélt, hogy a Brexittel megbillent az európai föderalisták és a szuverenisták közti egyensúly az előbbiek javára. Orbán szerint az európai főderalisták támadást intéztek a visegrádi négyek ellen: a csehek átálltak, Szlovákia billeg, csak a lengyelek és a magyarok tartanak ki a V4-ből a szuverenisták táborában Orbán szerint.

"Csehország szuverén állam, kormányom nemzeti érdekeinket védi. Önállóan döntünk arról, mit szorgalmazunk, támogatunk vagy mit akarunk megváltoztatni az Európai Unióban. Orbán máshoz volt szokva, mert Andrej Babis (volt cseh kormányfő, szerk.) európai politikájában tőle függött. Ilyen értelemben frusztrációja érthető" – jelentette ki válaszképpen Petr Fiala cseh miniszterelnök.

Az új cseh kormányfő kinevezése
 
Petr Fiala. Forrás:
MTI/EPA/Martin Divisek
 

Vít Rakusan cseh belügyminiszter sem ment szrerint az egyetlen változás, amelyen Csehország viszonya az Európai Unióhoz keresztülment az az, hogy az opportunizmusról áttértünk a konstruktív, közös értékeken alapuló európai politikára. Egyszerűen már nem az az álláspontunk, hogy adjátok nekünk oda a támogatásainkat, az eszeteket meg hagyjátok meg magatoknak – mondta. (MTI)