„Klubrádió
A lényeg

Felmérés: Orbánt jobban szeretik a bolgárok és a szlovákok, mint a magyarok

5/06/2023 08:11

| Szerző: Klubrádió

Minden jel szerint Bulgáriában örvend a legnagyobb népszerűségnek Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor, olyannyira, hogy az illiberális magyar kormányfő népszerűbb a balkáni országban, mint idehaza - egyebek között ez derül ki a GLOBSEC szlovák kutatóintézet nyolc EU-tagországra kiterjedő felméréséből – írja a Népszava.

A felmérés Bulgária mellett Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Litvánia és Lettország polgárait kérdezte. Kiderült, hogy Vlagyimir Putyin ukrajnai agressziójának kezdete után bő egy évvel a bolgárok csaknem harmada - 32 százaléka - még mindig pozitívan viszonyul az orosz elnökhöz. Putyint a magyarok 21 százaléka ítéli meg pozitívan.

EU-nyugat-balkáni csúcs Szófiában
 
Orbán Bulgáriában, ahol jobban szeretik, mint itthon
 
 
 

Megállapították, hogy Orbán Viktor rajongóinak az aránya Bulgáriában és Szlovákiában magasabb, mint Magyarországon: mindkét országban 48-48 százalék nyilatkozott pozitívan a magyar miniszterelnökről, szemben a magyarok 43 százalékával. Ezzel szemben Lengyelországban már 18 százalékon áll Orbán népszerűségi indexe.

Orbán Viktor támogatottsága magasabb azokban az országokban, ahol a saját kormányukban épp alacsony a bizalom. Továbbá felhívják a figyelmet arra is, hogy Magyarországon erős visszaesést mutat az illiberális miniszterelnök népszerűsége a tavalyi választások előtti osztogatás időszakához képest.