„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hegedűs István: A '93-as Orbán Viktorban már sok minden benne volt, ami a maiban is

31/05/2023 19:43

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Egy Fideszen belüli viszály során Kövér László és Orbán Viktor részéről már '93-ban megjelent az a leegyszerűsítő fekete-fehér logikai, amit ma is ismerünk – mondta Hegedűs István. A Magyarországi Európa Társaság elnöke arról beszélt a Megbeszéljük című műsorban, hogy a szerdán 60 éves Orbán pályáját egyszerre egy ideológiai gondolkodás vezérli, másrészről pedig az eseményekkel való sodródás jellemzi.

2023. május 31. Megbeszéljük-részlet (2023.05.31.) Hegedűs István
17:02
00:00

Bár a Fidesz '88-as megalakulásakor még az akkori rendszer lebontása volt a céljuk, már ekkor látszott, hogy Orbán Viktorban van meg az a karizma és szónoki képesség, amely alkalmassá tette, hogy jelentős politikai figurává váljon a majdani demokratikus Magyarországon – emlékezett vissza Hegedűs István szociológus, a Magyarországi Európa Társaság elnöke. Hozzátette, azt nem gondolta volna '88-'89-ben, hogy ép Orbán lesz, aki ezt a létrejövő liberális demokráciát elkezdi lebontani, és egy egészen más rendszert épít ki.

A '90-es évek elején a Fideszen belül kiéleződtek olyan konfliktusok, amelyek során világossá vált, hogy mást gondol liberalizmusról, politikáról, erkölcsről, harcmodorról, a széles közvéleményhez, a polgárokhoz való viszonyról az orbánista szárny, mint a Hegedűs és társai alkotta kisebbség. Az ideológiai fordulatot '93 körül hajtotta végre Orbán, illetve a személyiségében is bekövetkezett egy változás – tette hozzá Hegedűs. "Ha '93-hoz viszonyítom a mai Orbán Viktort, akkor már nagyon sok minden benne volt az ő személyiségében, gondolkodásmódjában, amit akkor először párton belül képviselt a hatalmi harc logikájának megfelelően, amit most már országosan, sőt a nemzetközi politikában is képvisel" – nyilatkozta a szociológus.

Hegedűs szerint '89-ben Orbán jóval nyitottabb volt, és szerette a vitát. A Fidesz vezetőségében egyenrangú emberek alternatív álláspontokat képviseltek, ugyanakkor Kövér László már ekkor kilógott a sorból, mivel ő kevésbé méltányolta, hogy ha másoknak az övétől eltérő véleménye van. Később '93-ban Orbán Kövérrel együtt, már úgy kezdett el gondolkozni egy belháborúban, hogy megjelent a fekete-fehér, barát-ellenség logika – tette hozzá a Magyarországi Európa Társaság elnöke.

"Ma már egy olyan vezérfigura lett, akinek nincsenek igazán barátai és társai, inkább olyanok, akik elfogadják az orbánizmust, az orbáni gondolkodásmódot, és ezen belül lehet már vele beszélgetni, vitatkozni, de a lényeget mindenkinek vallania kell, különben nem kerülhet vele egy platformra" – mondta Hegedűs.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg.

Megbeszéljük/Interjú Hegedűs Istvánnal
2023. május 31., szerda 16:45
Riporter: Bolgár György