„Hírek
Megbeszéljük...

Fodor Gábor: Orbán volt utcai harcos, csak változott

26/11/2020 17:44

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió/K.K.

Orbán Viktor beszűkült, mítoszt épít egykori önmaga köré, ami nem elegáns. Elitellenességre alapozza politikáját, miközben ő lett az elit.

2020. november 26. Megbeszéljük - részlet 20.11.26. Fodor Gábor
10:52
00:00

„Mi vagyunk a jogállamiság utcai harcosai, forradalmárai (…) Ez nem politikai program, ez az életünk. Hogyan léphetnék ki a saját életemből?” Ekképp nyilatkozott Orbán Viktor a Die Zeit című liberális német hetilapnak az aktuális jogállamisági vitával, illetve az uniós tagsággal kapcsolatban. Bolgár György a Fidesz egyik alapítóját, Fodor Gábort kérdezte arról, hogy milyen harcos volt a miniszterelnök a nyolcvanas évek végén.

Fodor Gábor hangsúlyozta, hogy ő persze másképp ítéli meg Orbán tevékenységét, mint akik nem ismerik, illetve nem ismerték. Egy liberális, nyitott, bátor fiatalember volt, és nem riadt vissza az utcai küzdelmektől sem. Emlékezetes, hogy amikor Nagy Imrére akartak emlékezni a Batthyány-örökmécsesnél, rendőrök cipelték el és tuszkolták rendőrautóba másokkal, például Tamás Gáspár Miklóssal együtt. És nem ez volt az egyetlen eset.

Csakhogy Orbán Viktor megváltozott. Beszűkült. Mítoszt teremt maga köré, ami finoman szólva sem elegáns. A politikáját, a népszerűségét az elitellenességre építi, ez hozhatott neki győzelmet 2010-ben is, csak közben maga lett az elit. A népből jött – hirdeti most. Ez így van és ez lehetett megváltozásának egyik oka is. Egyetemi tanár szeretett volna lenni, csakhogy az elit nem akarta befogadni, megalázták, lenézték. Így érezhette és akkor indulhatott el az úton, hogy majd ő mindenkinek megmutatja.

A konfliktuskeresés néha kell a politikában, de Orbán csak azt csinálja. A diplomatikus megoldásokban nem erős. Legújabb ellensége a brüsszeli elit. Az pedig nem jó helyzet, hogy lassan az egész világ az ellenségünk – mondja Fodor Gábor.

Persze az egykori Fidesz-alapítók közül mások is változtak. Ugye jogot tanultak, Kövér László például így szeretett beszélni a céljukról: végre a jog ne a politika szolgálóleánya legyen, amin a politika erőszakot tesz. Nos, a mai törvénykezési, jogalkalmazási gyakorlatot ismerjük.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Fortepan / szitakri.

Megbeszéljük
2020.11.26. 16:00 
Műsorvezető: Bolgár György

 

 

 

És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás