„Vásároljon

George Clooney: Orbán propagandagépezete hazudik

24/11/2020 00:39

| Szerző: Klubrádió

Közleményben reagált a 24.hu-nak George Clooney arra, hogy a kormányoldal Soros György szövetségesének kiáltotta ki azért, amiért a brazil elnök mellett a magyar miniszterelnököt is gyűlöletkeltő politikusként említette egy interjúban. Az amerikai színész szerint Soros Györgyhöz és fiához egy-egy találkozáson kívül más köze nincs, az ellene is bevetett sorosozás pedig szintén azt bizonyítja, hogy a magyar propaganda hazudik. Clooney nem számít arra, hogy a magyar kormányoldali média lehozza a válaszát. 

A 24.hu megkérdezte George Clooneyt, mit gondol arról, hogy Soros György ügynökének kiáltotta ki a magyar kormányoldal. Az amerikai színész egyértelmű és határozott hangú közleményben válaszolt, cáfolta a magyar kormányzat vádját.

Az ügy előzménye, hogy a színész új filmjének decemberre tervezett premierje előtt nemrég interjút  adott a GQ magazinnak, amelyben a világban terjedő gyűlöletről is beszélt. Ennek kapcsán emelte ki az interjú vége felé Jair Bolsonaro brazil elnök mellett Orbán Viktor magyar miniszterelnök nevét is. (29.50-től beszél a The Midnight Sky című filmjéről és egy félmondat erejéig a két politikusról.)

A 444.hu által szombaton szemlézett interjúra a magyar kormányzat hétfőn reagált, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője, Farkas Örs hétfőn nyilatkozott az M1-nek. „Soros György és Magyarország kormánya között a bevándorlás kapcsán évek óta vita áll fenn, ezért Soros György minden olyan lehetőséget felhasznál, amellyel a magyar kormányt támadhatja. Elég elkeserítő, hogy vannak olyan szereplők, akár politikától mentes szereplők, akik Sorosnak az ilyen politikai szándékát végrehajtják” – idézte a szóvivőt szintén a 444.hu.

Ezután kereste meg Clooneyt a 24.hu, amelynek a színész a sajtósán keresztül válaszolt: „Nem számítok arra, hogy ez a válasz megjelenik majd a magyar híroldalak többségén, mert azokat az Orbán-rezsim vagy közeli szövetségesei birtokolják és működtetik, de így is hallatszani fog a hangom.”

„Csak egyszer találkoztam Soros Györggyel, egy menekültválságról szóló ENSZ-találkozón, ahol az Egyesült Államok elnöke is részt vett. A fiával, Alex-szel is egyszer találkoztam, egy davosi eseményen” – idézte a portál a színész válaszát. „Az Orbán-propagandagépezet tehát hazudik, pont” – tette hozzá a filmsztár, aki azt is hangsúlyozta, szégyellné magát, ha nem szólalna fel nyilvánosan az Orbán-féle tekintélyelvűség ellen.

Clooney arra is kitért, hogy Soros György filantróp munkássága sokak életét tette jobbá. Köztük Orbán Viktorét is, aki 1989-ben az ő támogatásával tanulhatott Nagy-Britanniában. Sőt, a milliárdos a Fidesz több tagjának tanulmányaihoz járult hozzá. 

 
George Clooney  
Forrás: Facebook 


A közlemény angol eredetijét Stan Rosenfield, Clooney sajtótikára küldte el a 24.hu-nak.

George Clooney teljes közleményének fordítása:

„Nem számítok arra, hogy a válaszomat a magyar híroldalak nagy része lehozná, mert azokat az orbáni rezsim vagy közeli szövetségeseik tulajdonolják és működtetik. De azért lesz visszhangja. Soros Györggyel egyszer, egy ENSZ-értekezleten találkoztam, ahol az Egyesült Államok elnöke is ott volt, és a menekültválságról volt szó. Egyszer találkoztam a fiával, Alexszel is, egy davosi rendezvényen. Ebben ki is merül a kommunikációm Soros Györggyel. Orbán propagandagépezete tehát hazudik, pont. Ugyanakkor a Soros család oktatást és jogsegélyt finanszírozott a szegényeknek és a menedékkérőknek, elsöprő jótéteményt hoztak a világnak. Orbán úr ugyanezt érzékelhette 1989-ben, amikor Soros úr fizette az angliai tanulmányait. Aztán a kormánya egymillió dollárt fogadott el Soros úrtól a régi szép időkben, amikor Orbán Viktor a kommunizmus ellen küzdött. Ami korábbi megjegyzéseimet illeti, szégyellném magam, ha nem szólalnék fel nyilvánosan az efféle a tekintélyelvűség ellen, amelyben az Orbán-rezsim az ellenőrzése alá vonja a médiát, a cégeket drákói adószabályoknak veti alá, elhallgattatja a szabad sajtót, csak az ő engedélyükkel fotózható a drótkerítésük, démonizálja a jogfosztottakat, és a szélsőjobb felé kacsintgat. Mintha 1956 soha nem történt volna meg, amikor a világot elárasztották a szovjet uralom elől menekülő magyar menekültek. Nagyon kedvelem a magyar embereket. Az 1980-as évek elején voltam ott először, amikor még a Szovjetunió része volt. A 2000-es évek elején tértem vissza, és a Dunaparton sétálgattam. Akkoriban Magyarország a Szovjetunió bukása után elért demokratikus siker ékes példájának látszott. Várom a napot, amikor Magyarország újra rátalál arra, ami egykor volt.”

És az eredeti, angol nyelvű levél:

„I don’t expect this response to be broadcast in most of Hungary’s news sites because they are owned and run by the Orban regime or his close allies but it will be heard. I met George Soros once at a UN meeting with the President of the United States on the subject of the refugee crisis. I met his son Alex once at an event in Davos. That is the extent of my communication with George Soros. So the Orban propaganda machine is lying, full stop. Having said that, the Soros family have funded education and legal aid to the poor and asylum seekers, they have been an overwhelming force for good in the world. Mr Orban felt that same way in 1989 as he was funded by Mr Soros to be educated in Britain. His government also took a million dollars from Mr Soros back in the good old days when Viktor Orban was standing against Communism. As for my comments, I would be ashamed if I were not on record for speaking out against the kind of authoritarianism where the Orban regime owns all the media, forces all the companies to comply by draconian taxation policies, silences the free press, requiring permits to photograph their razor wire fences, demonises the disenfranchised, and winks at far right extremists. It’s as if 1956 never happened, when the world was flooded by Hungarian refugees fleeing Soviet rule. I have a great affection for the people of Hungary. I was there first in the early 1980’s when it was still part of the Soviet Union. I was back in the early 2000’s and walked the boardwalk of the Danube. At that point Hungary was a shining example of democratic success coming after the fall of the Soviet Union. I look forward to the day that Hungary embraces what it once was.”