„Támogassa
A lényeg

Szalay-Bobrovniczky Kristóf nem állt szóba a román sajtóval Tusványoson

22/07/2023 09:45

| Szerző: Klubrádió

Romániában teljesen szokatlan, hogy egy kormánytag ne válaszoljon, akár röviden is, bármelyik lap, rádió vagy tévé kérdésére.

A Tusványoson jelen lévő magyar honvédelmi miniszter fél órán át beszélgetett a magyar újságírókkal, de a román újságírókkal nem volt hajlandó szóba állni – írja a Digi 24 hírtelevízió nyomán a Transtelex. A cikk szerint a tévé tudósítóját egyszerűen nem méltatta figyelemre a magyar miniszter.

A Digi 24 riportere aki arra kérte a tárcavezetőt, hogy néhány mondatban foglalja össze Magyarország álláspontját az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban. Szalay-Bobrovniczky Kristóf erre megkérdezte tanácsadójától, hogy „kellene-e?”, a válasz „nem” volt, mire a magyar honvédelmi miniszter távozott. A Digi 24 azonban magyarul értő riportert küldött ki, aki értette ezt a párbeszédet, illetve látta, hogy a miniszter kimerítően válaszolt minden magyar sajtósnak. Romániában teljesen szokatlan, hogy egy kormánytag ne válaszoljon, akár röviden is, bármelyik lap, rádió vagy tévé kérdésére.

A riporter később úgy értékelte tusnádfürdői élő bejelentkezésében a jelenetet, hogy „ez lényegében egy dacos gesztus volt a bukaresti sajtó felé, amely jelen van az eseményen, és igyekszik a lehető legjobban tudósítani, bár nehézségekbe ütközik, tekintve, hogy a vitákon nincs magyarról románra fordítás.”