„Támogassa
Hetes Stúdió

Szalmakalap, akolmeleg, igehirdetés – Hardy Mihály jegyzete

22/07/2023 15:09

| Szerző: Hardy Mihály

A szabad kezdeményezés és a szabad eszmecsere már kikopott Tusványosról, igaz, egy-egy naív vagy félig-meddig szövetséges, ellenzékinek látszó politikus még elmegy a fórumokra, leginkább csak céltáblának. A rendezvény már régen az akolmelegről és az igehirdetésről szól, szervesen beilleszkedett a magyar maffiaállam nyári naptárába. Az idén rávetül a medve árnyéka. Az Orosz Medve árnyéka… 

2023. július 22. Hetes stúdió - részlet Hardy Mihály jegyzete 2023.07.22.
03:12
00:00

A jegyzet még Orbán Viktor szombati beszéde előtt készült.

32 nyár. Ennyi ideje rendezik meg a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort. Az idők folyamán alaposan átalakult a rendezvény, hiszen kinőtte Bálványosfürdőt, átköltözött Tusnádfürdőre, amit románul Baile Tusnad néven neveznek. A magyar köztudatban pedig maga az esemény Tusványos néven rögzült, a régi és az új helyszín nevének sajátos összeolvasztásával.

A párhuzamosság magára az egyhetes rendezvénysorozatra is igaz, ami harminckét éve, mint egy szabad kezdeményezés, a magyar és a román fiatalok, a hazai és erdélyi magyar értelmiség találkozója jött létre. Meg lássuk be: egy jó buli volt. A buli-elemek ma is megvannak, erről gondoskodnak az esti koncertek, a gondosan összeválogatott fellépőkkel.

A szabad kezdeményezés és a szabad eszmecsere pedig minden ellenkező állítással szemben ki is kopott a rendezvényről. Igaz, egy-egy naív vagy félig-meddig szövetséges, ellenzékinek látszó politikus még elmegy a fórumokra, leginkább csak céltáblának. Tusványos már régen az akolmelegről és az igehirdetésről szól, szervesen beilleszkedett a magyar maffiaállam nyári naptárába. Aki számít a NER-ben, aki szeretné még valamire vinni, aki szeretne a húsosfazék közelében maradni vagy odakerülni, az mind itt van. Utána jöhetnek a nyári szabadságok, lehet menni az Adriára jachtozni, kannás bort vedelni a fedélzeten Fekete Pákó zenéjére múlatni az időt a szerződtetett … hogy mondjam szépen … butikos lányok társaságában. De lehet innen akár Marbellára, Ibizára menni, hiszen miénk a világ! Legalábbis augusztus 20-ig, amikor aztán ájtatos képpel lehet ismét tolongani a Vezér közelében a Bazilikában a szentmisén meg a Szent Jobb körmeneten.

Az egész hetes rendezvénysorozat bőkezű támogatása persze szinte kötelező gyakorlat az állami vállalatok és a „közeli” vállalkozók, a magyar oligarchák számára. És valóban: mélyen a zsebünkbe, jól látják, a mi zsebünkbe nyúlnak, hogy támogatni tudják Tusványost. A helyi áfonyás pálinka kóstolása közben és a csülkös pacallal megtöltött kondérok mellett illik székelyes szabású szalmakalappal védekezni a nap tűző sugarai ellen. Esetleg az sem baj, ha a kalapon piros-fehér-zöld szalag fut körbe. Mert a béke, na az a legfontosabb. A béke jegyében lehet a központi színpadról hadat üzenni mindenkinek: Soros Györgynek, Brüsszelnek, a gender-lobbinak, a liberális demokráciáknak, mindenkinek az egész világon. A béke jegyében. Mert egyedül vagyunk, mindenki csak azt a maroknyi magyart bántja, de majd jön a kedves vezető és megvéd bennünket, ha akarjuk, ha nem. Majdnem mindentől. Mert például a medvétől ő sem tud megvédeni bennünket. Meglehet, nem is nagyon akar – a béke jegyében. Az idei Tusványosra ugyanis rávetül a medve árnyéka. Az Orosz Medve árnyéka…

A jegyzetet a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. A rádióban a 2023. július 22-i, 15:00-tól kezdődő Hetes stúdióban hangzott el. Címlapi kép forrása: Orbán Viktor Facebook-oldala.