„Támogassa
A lényeg

Ellenzéki reakció Orbánra: Keletről nézve hasznos hülye

22/07/2023 19:34

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor idei tusványosi beszédében azt mondta az ellenzékről: „Úgy vagyunk vele, mint a sör a habjával: jó, ha van, de ne rontsa el az ízét”. Több ellenzéki párt reagált a kormányfőre, és akadt, amelyik egészen röviden.

A Demokratikus Koalíció például nem gondolta túl a feladatot, mindössze annyit írtak: „Kellemes nyári időjárást és időtöltést kívánunk mindenkinek!”

A Momentum egy picit bőbeszédűbb volt, azt írták, érdemes kiemelni Orbán Viktor egyetlen igaz mondatát, vagyis azt, hogy „Nagy bajban vagyunk.” A párt szerint a többi csak üres semmitmondás volt a miniszterelnök részéről. Végül ők is további szép napot kívántak.

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke azt írta a beszédről: „Orbán Viktor Tusványoson néhány évvel ezelőtt még azzal hitegette a híveit, hogy Magyarország 2030-ig az EU öt legversenyképesebb országa közé fog tartozni. Ma már a Jóisten segítségét kérte, hogy év végéig egy számjegyű lehessen az infláció.”

A Párbeszéd-Zöldek nevében Tordai Bence úgy reagált: „Ismét végtelenül kiábrándító beszédet tartott a fideszes kormányfő”. A politikus szerint „a Fidesz-elnök irányt próbált szabni a politikai cselekvés számára, de ez a politika nem a jövő megnyeréséről, hanem a pillanat uralásáról szól”. A párt elnöke szerint

„Orbán az általa vezetett Magyarországot önhittségében hídnak látja Kelet és Nyugat között, miközben Keletről nézve a fideszes miniszterelnök legfeljebb »hasznos hülye« .” Itt vélhetően arra utalt Tordai, hogy Orbán azt is mondta beszédében: az egyetemes értékeket Kínából amerikai fegyvernek látják, és "onnan nézve" ebben van is igazság.

A Jobbik-Konzevatívok szerint Orbán továbbra is átverné a magyarokat, „tusványosi meséknek” nevezték a beszédet. Az írták: „Az az ember akarja még hosszú évekig alakítani a magyarok sorsát, akinek miniszterelnöksége alatt rekordgyenge lett a forint, Európa-bajnok az infláció és az élelmiszerár-emelkedés, és egyre mélyül a megélhetési válság. Az az ember, akinek csak a hatalom számít, aki Európa legkorruptabb miniszterelnökeként lopja el a magyarok pénzét, és aki kivezetné Magyarországot az Európai Unióból.”

Az LMP szerint ilyen jellegű beszédeket visszavonult politikai vezetők szoktak tartani, nem olyanok, akiknek az elmúlt évtizedek legsúlyosabb válságára kellene megoldást találnia. A párt szerint Orbán Viktor termelési jelentésével szemben ugyanis a magyar gazdaság nem saját lábára állt az elmúlt tíz évben, hanem végtelenül kiszolgáltatottá vált. „Ennek ellenére a miniszterelnök válasza az a kialakult helyzetre, hogy az akkumulátorgyártás keretében a kínai ipart is felveszi a függőségek közé” – írták.

(forrás: Telex.hu)