„Klubrádió
Megbeszéljük...

Orbán a második – Ebből még baj lehet

3/12/2019 22:32

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

Jóindulatúan értékeli Orbán Viktor tevékenységét a Politico. Európa második legbefolyásosabb álmodozójaként mutatja be. Tényleg az lenne, nem romboló?

2019. december 03. Megbeszéljük - részlet 19.12.03. Vásárhelyi Mária
15:57
00:00

Orbán Viktort Greta Thunberg svéd iskoláslány, a „klímavédelem arca” előzi meg a Politico listáján. A tekintélyes lap 28 embert mutatott be három kategóriában, akik befolyásolhatják Európa sorsát. A kategóriák: cselekvők, zavarkeltők és álmodozók. Orbán az álmodozók között lett második, a Politico indoklása szerint azért, mert az illiberális demokrácia, a keresztény Európa védelme, vagy épp a Stop Soros szlogennek, illetve egyszerű üzenettel meg tudja ragadni és fenn tudja tartani a figyelmet.

Vásárhelyi Mária szociológus véleménye szerint Orbánnak nem ebben a kategóriában van a helye. Álmai bizonyára vannak, de az emberben az álom egy pozitív kicsengésű fogalom. Valami szép dolog. A miniszterelnök álmai –már amit esetleg tudhatunk róluk- a romboláshoz kötődnek. Szétverni a demokráciát, bántani a rászorulókat, abszurd mindezt Greta Thunberggel együtt emlegetni.

A mikor a Politico a keresztény Európát említi, mint egy olyan álmot, amiben vissza lehet hozni egy időt, akkor érdemes arra gondolni, hogy Mussolininek is voltak álmai. Orbán legfeljebb csak egy régi állapotot akar visszahozni, amit megint nem lehet Európa jövőjével együtt emlegetni.

Bolgár György műsorvezető erre azt vetette föl, hogyha ez a tekintélyes, véleményformáló lap is félreismeri, vagy félreskatulyázza a magyar kormányfőt, akkor miért csodálkoznánk az EU vezetőinek hozzáállásán, akik meglehetősen óvatosan bánnak vele.

Vásárhelyi Mária válasza erre az volt: úgy látszik, a lap nem érti, hogy ezzel mennyi kárt okoz a magyar demokratáknak. Nem méri föl, hogy egy ilyen vélemény közlése milyen kártékony az egész régióban. Mert mit akar Orbán? Autoriter féldiktatúrát, amelyben a felszínen vannak ugyan demokratikusnak tűnő intézmények, de ez csak egy kulissza. Mögötte valóban diktatúra készül, és ez az út életveszélyes.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt.

Megbeszéljük
2019.12.03. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György