„Klubrádió
Esti gyors

Álmok álmodói - Kárpáti Iván jegyzete

3/12/2019 18:01

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Greta Thunberg egy nagyon is valós veszélyre ad hisztérikus, üres válaszokat, amiket aztán hívei vallásos hittel terjesztenek. Most így végiggondolva, Orbán Viktor is ezt teszi...

2019. december 03. Esti gyors-részlet (2019.12.03. Kárpáti Iván jegyzete)
01:40
00:00
Az amúgy komoly és sokat idézett Politico c. lap egy sajátos összeállítással jelentkezett. Listába szedte azokat a politikusokat és civileket, akik szerintük a legnagyobb hatást gyakorolják Európára.

Három kategóriába sorolták a szereplőket: akik határozottan tesznek valamit, akik rombolnak és az álmodozók. Gondolták volna, hogy egyszer Orbán Viktor és Greta Thunberg egy csapatba kerül? A lap szerint, ők az álmodozók.

Mint írják, az egyik legfontosabb marketingelvet, az egyszerűséget követve szlogenekkel, jelzőkkel adják meg azokat a célokat, amiket el szeretnének érni. Tehát az ellentmondásos megítélésű környezetvédelmi aktivista tini és a magyar miniszterelnök Európa legnagyobb, víziókkal bíró szereplői között van. Hát, ha valóban ezek személyek jelentik a víziókat, akkor tényleg komoly bajban vagyunk.

Greta Thunberg egy nagyon is valós veszélyre ad hisztérikus, üres válaszokat, amiket aztán hívei vallásos hittel terjesztenek. Most így végiggondolva Orbán Viktor is ezt teszi, bár a cikk szerzői nem egészen ennek mentén hozták létre ezeket a kategóriákat. Orbán Viktor álmai kevésbé hatnak a világban, fordítva van, a világtrendbe illeszti saját céljainak megvalósítási módszereit. Innovatívan használja a korszellemet, remekül alakítva a magyar viszonyokhoz. Így most együtt élhetjük át a miniszterelnök álmait.

Hogy mikor riadunk fel ebből, zihálva, tompán, reszketve, annak megválaszolására majd valami másik látnokot kell találnunk. 

Kárpáti Iván jegyzete a 2019. december 3-i Esti gyorsban hangzott el.