„Klubrádió
Reggeli gyors

"Egy világ vagyunk, és ugyanazért a célért küzdünk!” – Tudósítás a Fridays for Future kölni demonstrációjáról

3/12/2019 12:58

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

November 29-ére újabb globális klímasztrájkot hirdetett a Fridays for Future klímavédelmi mozgalom. Bár az éghajlatváltozás elleni küzdelem mint cél, minden országban azonos, a hangvétel és az üzenetek különbözőek. Németországban a tüntetők nem riadnak vissza politikusok és pártok nyílt kritizálásától. Emellett a demonstráción egyértelműen kiállnak a szakszervezetek, a munkásmozgalmak, antifasiszta csoportok és az LMBTQ-közösség jogai mellett, erős baloldali színezetet adva ezzel a megmozdulásuknak.

A Fridays for Future múlt pénteki kölni tüntetéséről Galavits Patrik tudósítása következik.

2019. december 03. Reggeli gyors-részlet (2019.12.03. Galavits Patrik riportja a kölni #fridaysforfuture klímatüntetésről)
07:43
00:00
Bár a szervezők 20 ezer tüntetőre számítottak, a rendőrség szerint ennyien biztosan nem voltak a Fridays for Future november 29-i, kölni demonstrációján, amin a felszólalások mellett helyi együttesek szórakoztatták a tömeget – szigorúan kölni tájszólásban írt dalokkal.

És bár a 20 ezres szám nem jött össze, jelentek meg fiatalok mellett idősek is a demonstráción, amelyet a szervezők ezúttal blokkokra osztottak: csatlakozni lehetett családokhoz, antirasszistákhoz, antifasisztákhoz, antikapitalistákhoz és queerekhez is.

Sőt, szakszervezetek is képviseltették magukat. Egyik felszólalójuk lendületes beszéddel adta meg a tüntetés alaphangját.

„Üdvözöljük, hogy a Fridays for Future Kölnben mindig hangsúlyt fektet nemcsak a klímavédelmi, hanem a klíma igazságossági szempontokra is. Nem engedhetjük, hogy a klímavédelem következményei miatt munkavállalók, fiatalok és idősek szenvedjenek. Azért lépünk fel, mert a klímaváltozáskor is figyelembe kell venni a társadalmi igazságosságot.”

Az erős baloldali üzenet itt azonban nem ért véget. A szónok következő mondataival a szélsőjobboldali, atomenergia-párti AfD-nek is nekiment, nemes egyszerűséggel leidiótázva annak politikusait.

A szónok szerint elsősorban Csernobil és Fukusima miatt elfogadhatatlan az atomenergia alkalmazása – ezek persze jelentős katasztrófák voltak, de jegyezzük meg: meglehetős populizmus ezekkel az esetekkel példálózni, az atomenergia-ellenes szakértők ennél praktikusabb okokat is fel szoktak hozni a nukleáris erőműveket kritizálva.

A tüntetés alatt aktivisták a „Stop Klímaválság, Stop Nagykoalíció!” táblákat ezrével osztogatták. Ez újabb nyílt politikai üzenet, amellyel a kormányzó CDU-t és SPD-t támadta a Fridays for Future. Emellett hozzá lehetett jutni a beszédes nevű Vörös Zászló (Rote Fahne) kiadványhoz és megannyi más, alapvetően baloldali értékeket propagáló szórólaphoz. Ha azonban a klímaváltozás közös ügyünk, helyes-e, hogy egy világnézet ennyire kisajátítja magának? Ezt a kérdést tettem fel Thomasnak, aki a Parents for Future, vagyis a Szülők a Jövőért nevű szervezet egyik vezetője Kölnben. Ő nem látta ennyire egyoldalúnak a demonstrációt.

Thomas a gyerekeivel
 
Thomas a gyerekeivel
Fotó: Galavits Patrik
 

„Vannak itt baloldaliak, de látok vállalkozókat és konzervatívokat is. Hogy most éppen blokkok alakultak, azt teljesen normálisnak tartom. A saját társaságával tart mindenki, de a cél közös, amit csak együtt érhetünk el” – mondta.

Thomas a gyerekeivel érkezett a tüntetésre, és egyébként is sok tanár hozta el az osztályát a Hohenzollernringre. A szervezők szerint Kölnben 20 iskola csatlakozott a sztrájkhoz, így nem meglepő, hogy Thomas sem tart attól, hogy a tüntetéseken rendszeresen résztvevő gyerekei igazolatlan hiányzásokat gyűjtenek.

„Az iskolában tudják, hogy a gyerekek sztrájkolnak. Eddig nem is volt belőle probléma – szülői közösségként pedig meg is teszünk mindent, hogy így is maradjon. A gyerekeknek joga van tüntetni, hogy kiálljanak az emberek és minden élőlény jövőjéért.”

Míg otthon elsősorban fiatalok vesznek részt a klímasztrájkban, Kölnben szép számmal voltak idősebbek is. Egy minden bizonnyal már 70 fölött járó tüntető barnaszén-bányászat elleni transzparensével a nyakában érkezett.

Idős klímatüntető
 
Idős klímatüntető
Fotó: Galavits Patrik
 

Elmondta: szerinte a fiatalok jobban értik a problémát, de az időseknek ugyanúgy felelősséget kell vállalniuk a klímakatasztrófa elleni küzdelemben.

Majd arról is megkérdeztem, hogy látja az idősebb generációk hozzáállását a klímaváltozáshoz.

Aznapi bevásárlásával példálózott: azt mondta, a piacon is téma, hogy tenni kell valamit, és úgy látja, van erre fogékonyság az ő korosztályában is. Elismerte ugyanakkor, hogy nagyon változó véleményekkel találkozik.

A kölni tömegben két fiatal szervezővel is összefutottam. Christinától és Miriamtól arról érdeklődtem, van-e egyáltalán szerintük olyan párt ma Németországban, amely eleget tesz a klímakatasztrófa megfékezéséért.

Talán nem kellett volna a CDU-s és SPD-s felvetéssel provokálnom őket – hevesen tiltakoztak a nagykoalíció két pártjának megemlítésekor.

Mindenestre a további válaszukból az derült ki, hogy nemcsak a pártokkal, hanem alapvetően a rendszerrel kritikusak.

„A pártokat alapvetően nem tartom jónak. Aligha tartható, hogy azt várjuk, majd egy párt minden problémánkat megoldja. Ez őszintén szólva a kormányzó párttal szemben sem igazságos, és ezek az idők már el is múltak, ellenben simán lehet több párt is kormányon. Ezzel sokkal több embert és sokkal több témát is be lehet emelni a kormányzásba.

A mostani belpolitikai harcok nem visznek közelebb a megoldáshoz. Azt mondanám nekik: már bocsi, de közösen kell küzdenetek. Ha több kisebb párt együtt dolgozna, sokat változást lehetne elérni” – mondták.

A német példa ellenére a magyar Fridays for Future-megmozdulások továbbra is mentesek lesznek a direkt pártpolitikai üzenetektől – mondta el a Klubrádiónak Pribéli Levente, az otthoni tüntetések egyik szervezője.

„Nagyon is üzenünk a politika felé, de nem egy-egy pártnak vagy személynek. Ez nagyon fontos, hogy így is maradjon” – fogalmazott.

A társadalmi kérdések és a rendszerkritika viszont nekik is fontosak. És bár a jobboldali populista média előszeretettel bélyegzi kommunistának a klímavédelemért tüntetőket, Pribéli Levente szerint a rendszerkritikájuk egészen mást jelent, mint amit rájuk akarnak aggatni.

„Nekünk is fontos a társadalmi igazságosság: hogy ne szenvedjenek a klímavédelmi intézkedésektől azok, akik már így is nehezebb helyzetben vannak. És ha már szóba került a kommunizmus. Egy olyan rendszer nem lehet alternatíva, aminek a célja ugyanúgy a gazdaság növekedésének elérése, csak másképpen. A szakértők között is vita van arról, mi lenne a helyes, de az nem igaz, hogy nincs alternatíva. Ott van például a nem növekedés lehetősége.”

 

És hogy a kölni szervezők mit üzennek a magyar társaiknak?

„Ne adjátok fel, csak menjetek tovább! Egy világ vagyunk, és ugyanazért a célért küzdünk!” – kiabálta diktafonomba Christina.

Közben a Fridays for Future arca, a svéd Greta Thunberg hétfőn a Twitteren azt üzente: várhatóan kedden reggel érkezik meg Lisszabonba, ahova még november 13-án indult el egy vitorlással Amerikából. Greta Thunberg tervei szerint az ENSZ madridi klímacsúcsát is meglátogatja.

Galavits Patrik riportja a 2019. december 3-i Reggeli gyorsban hangzott el.

Galavits Patrik a kölni klímatüntetésen
 
Galavits Patrik a kölni klímatüntetésen