„1%
A lényeg

Orbán ezüstérmes álmodozó

3/12/2019 08:19

| Szerzők: hvg.huPolitico

Orbán Viktor is felkerült az Európa sorsát leginkább meghatározó emberek listájára a Politico-nál. A lap három csoportot állított fel: a cselekvőkét, a zavarkeltőkét és az álmodozókét.

Az utóbbi kategóriába sorolták a magyar miniszterelnököt, akit csak a klímatüntetéseket is meghirdető Greta Thunberg előzött meg ezen a listán. Az indoklás alapján az illiberális demokrácia, a keresztény Európa védelme vagy épp a Stop Soros szlogen mind-mind ugyanazt jelentik: Orbán Viktor mestere annak, hogy nagyon egyszerű üzenetekkel tartsa fent maga körül a figyelmet. Az egyszerű nacionalizmus helyett már úgy mutatja be a politikáját, mint az EU állítólagos nemzetek fölöttiségének ellenpontját – írják.

A cselekvők listáján az első helyezett Margrethe Vestager lett, aki eddig az Európai Bizottság versenyjogért felelős biztosa volt, decembertől viszont a testület digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöke. A zavarkeltők között az első Dominic Cummings, Boris Johnson főtanácsadója - számolt be a listáról itthon a hvg.hu.