„Klubrádió
Tűréshatár

Utat tévesztettünk már a rendszerváltás után

3/12/2019 16:00

| Szerző: Klubrádió

Nagyon sokan érzékelték a problémákat már a 80-as években, de ezek átmenetinek tűnhettek. Aztán elindult egy olyan folyamat, amely mindent lepusztít maga körül.

 

2024. április 25.
00:00
00:00

A liberalizmus, illetve neoliberalizmus volt a témája annak a beszélgetésnek, amelyet a Tűréshatár című műsorunkban hallhattak. Ágh Attila filozófus, politológus azt hangsúlyozta, hogy ez a kettő nem két testvérfogalom. Az eredeti liberalizmus elvei között csupa jó dolgot találunk, mint a szabadságjogok, a hatalommegosztás, míg a neoliberalizmus ennek az ellentéte. Csak egy dolog számít: a rövid távú piaci érdek. A piac működésébe beleavatkozni nem lehet, mert egyedül az a jó.

A profithajsza azonban mindent lepusztít maga körül. A neoliberalizmus tiszta formában csak az angolszász világban jelent meg, de az USA, vagy az Egyesült Királyság hegemóniája már véget ért. Erre a gazdaságpolitikára jellemző, hogy a gyerekek kevesebbet keresnek a szüleiknél, ez a tendencia Amerikában már a harmadik generációnál figyelhető meg. Neoliberális társadalmakban nő az egyenlőtlenség, romlik az egészségügy, az oktatás.

Ágh Attila szerint a neoliberalizmus vezetett nálunk a bársonyos diktatúrához. 2010-ig nevezhetjük az időszakot az álmodozások korának, a kormányok megpróbáltak beavatkozni a folyamatba aktív szociálpolitikával. Aztán jött a kemény időszak, jöttek az Orbán-kormányok, egy perverz szociálpolitikára váltottak, amikor is a szegényektől vesznek el pénzt. Politikájukba bele van programozva az ország elbutulása, csökken a diplomások száma, a fiatalokat a szakképzésbe irányítják. Az állam túlcentralizált, felülről szervezett társadalomban élünk, amelyben rendszerszintű a korrupció, a kormányfő körüli szűk kör dönti el, hogy ki kaphat pénzt.

A professzor szerint tehát már a kemény neoliberális hegemónia korszakát éljük, és ez baj, sőt ez a baj.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Facebook.

Tűréshatár
2019.12.02. 19:00
Műsorvezető: Szunyogh Szabolcs