„Klubrádió
Reggeli gyors

Leköszönt az elnök, aki taslit adott Orbánnak

2/12/2019 07:38

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Ursula von der Leyen elsejével átvette Jean-Claude Juncker helyét az Európai Bizottság élén. A Deutsche Welle a luxemburgi politikus emlékezetes megnyilvánulásait idézte fel, köztük azt, amikor lediktátorozta Orbán Viktort. Kettejük csatája az arcon legyintéstől az óriásplakátra helyezésig tartott. Nemzetközi lapszemlénkben szót ejtünk az Operaházról, menekültek által épített alagutakról és egy magyar származású pártelnökről is.

2019. december 02. Reggeli gyors / részlet, Csernyánszky Judit lapszemléje (19.12.02.)
00:00
00:00

„Helló, diktátor!” - Viszlát, Juncker úr!

Üdvözléseitől és csókjaitól mindig tartottak – szentel egy külön bekezdést a Deutsche Welle cikke az Európai Bizottság most leköszönő elnökéről készült visszatekintőjében, amelyben sorra veszi Jean-Claude Junckernek az elmúlt öt évben végzett munkája eredményeit, és persze legendává lett habitusáról is beszámol. Mint fogalmaz, nem kímélt meg senkit a bókjaitól. Ahogy csókot hintett és ölelgetett, mindig a figyelem középpontjába került Brüsszelben. Van, akinek a haját borzolta fel, van, akit arcul legyintett, mint például a magyar kormányfőt, és viccesen odakiáltotta Orbán Viktornak: „Helló, diktátor!”. Juncker és Orbán, noha mindketten a kereszténydemokrata pártcsaládhoz tartoztak, állandóan civakodtak egymással. Nem egyszer nyíltan bírálta, mert meggyőződése szerint Orbán kiüresítette a magyarországi demokrácia fogalmát. Végül kénytelen volt beismerni: feladta Orbánnal kapcsolatban. Maga is tudta, hogy az orbáni hatalomgyakorlás tulajdonképpen komoly tünete lett az Európa-szerte fokozatosan feltörő nacionalista és szélsőjobboldali eszméknek. Acélmunkás apját a nácik szolgálatra kényszerítették erőszakkal, ezért is ragaszkodott elnöksége idején ahhoz, hogy Európa a béke szigete maradjon.

Mi van az Eurovízióval?

Napok múltával nem csitul a bombasztikus hír, hanem épp ellenkezőleg: egyre több médium írja meg, hogy Magyarország állítólag azért nem vesz részt a 2020-as Eurovíziós Dalfesztiválon, mert „túl melegnek” tartja – számol be erről többek között a kaliforniai Digital Music News. A kormány tagadja, hogy ez lenne a kivonulás oka, ellenben az igazi okot mégsem tárja fel. A magyar politikát ebből a szempontból azzal a kifejezéssel jellemzi a cikk, hogy a „család mindenekelőtt”. Családon szigorúan egy férfi és egy nő kapcsolatát értve. Megjegyzi, nincs egyedül Orbán a melegházassággal szembehelyezkedő álláspontjával, Kövér László házelnök az azonos neműek örökbefogadását a pedofíliához hasonlította.

Hírünk a nagyvilágban

Magyar származású elnököt választott a Új-Zéland-i Munkáspárt – adta hírül a New Zealand Herald és a kanadai Hungarian Free Press. Utóbbiból azt is megtudjuk, hogy a jelenleg a Habitat for Humanity vezérigazgatójaként ismert Claire Szabónak az édesapja egyrészt nagykövet is volt, másrészt ’56-ban vándorolt ki Új-Zélandra. A megválasztott pártelnök két vetélytársat utasított maga mögé.

A bolgár The Mayor of Europe folyóirat a National Geographic magazinra hivatkozva számol be arról, hogy a magyarországi Kék Túra útvonal a világ 25 legjobbja között szerepel a 2020-as keltezésű listán - például Egyiptom vagy az arizonai Grand Canyon mellett. Az osztrák határ mellől induló Írottkőtől egészen a szlovák határig húzódó Hollóházáig tartó, csaknem 1200 kilométeres útvonalat már 1938 óta számon tartják a túrázók, mert akkor lett része a több mint 6000 kilométere E4-es európai túraszakasznak.

 
Ha már Ferenc József szóba kerül, így nézett ki a
Magyar Királyi Operaház képeslapon (forrás: Derzsi Elekes Andor Metapolisz DVD line) 

Csúszik az Operaház felújítása

A CNN fotókkal illusztrált hosszú-hosszú cikkben számol be az Operaház 20 millió dolláros – azaz 6 milliárd forintos – rekonstrukciójáról; az épületet a tervek szerint 2020-ban adták volna át. A Liget Projekt vezetőhelyettese, Sághi Attila viszont azt nyilatkozta, hogy egy évvel későbbre várható az átadás, mert menet közben derültek ki váratlan javítási munkálatok. Olyan ez, mint amikor elkezdi az ember a fürdőszobáját felújítani – nyilatkozta Sághi. Az újdonságok között az okos székeket emelte ki a projektvezető, amelybe beépítenek több nyelven beszélő fejhallgatót, illetve tableteket installálnak, amelyek az operaház történetéről adnak áttekintést. Oláh András, az Opera kommunikációs igazgatója szerint az irtózatos költségeket felemésztő felújítás ellenére igyekeznek a jegyárakat nem megemelni. Azok a bécsi Operával összehasonlítva mindenféleképpen szerényebbek leszmek. Ennek kapcsán Ferenc József osztrák császárt és magyar királyt idézi a szerző, aki a budapesti operaház elkészültével úgy áradozott róla, hogy „ugyan azt mondtam, nem lehet nagyobb a bécsi Operánál, de azt nem mondtam, hogy annál szebb nem lehet”.

Menekült-alagutak a déli határon

A Washington Post és a New York Times is beszámolt arról, hogy a magyar rendőrök Szerbiából átvezető, nem is egy, hanem két titkos alagutat fedeztek fel, amelyeken 44 menekültet tartóztattak fel szerb embercsempésszel egyetemben. Az ásotthalmi 34, a csikériai 22 méter hosszú volt, és állítólag csak pár hete fejezték be a gépek nélkül ásott szűk földalatti folyosókat.

Nagy visszatérő a Kim családban

A Taipei Times számol be arról, hogy visszatért hazájába az észak-koreai diktátor nagybátyja, Kim Pjong Il, azaz Kim Dzsong-Un apjának öccse (féltestvére), akit Kim Dzsong Il elnök potenciális utódjaként tartottak számon mindaddig, amíg Magyarországra nem jött nagykövetnek 1988-ban. Egyébként Prágából tért haza, cseh nagykövetként fejezte be politikai karrierjét – erről a koreai hírszerzés tájékoztatta a képviselőket.

Csernyánszky Judit lapszemléjét a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2019. december 2., hétfő 07.00