„Klubrádió
A lényeg

Orbán: A magyar politikai rendszer jóval demokratikusabb, mint a nyugati

13/11/2023 11:08

| Szerző: Klubrádió

"Ma Magyarország az európai emberek hangja. Ez adja a jelentőségét, ez adja a súlyát” – mondta a miniszterelnök a Századvég konferenciáján.

"A 2002-es választási vereség után azt a következtetést vonta le a Fidesz, hogy a liberális hegemóniára törekvő politika helyett pluralizmusra van szükség, és ennek feltételeit meg kell teremteni. Ez nem azt jelenti, hogy fel kell számolnunk azt, ami az ellenfélé. Az a kommunista-módi. Éppen ellenkezőleg. Mi azt akarjuk, hogy Magyarországon pluralizmus legyen.” – mondta Orbán Viktor a Századvég konferenciáján, az ún, szuverenitásvédelmi törvény javaslatának benyújtása előtt.

2010-ben olyan közeget teremtettek meg, ahol mindenkinek van helye. Ezért tud nyerni szerinte a Fidesz 2010 óta folyamatosan  Úgy látja, ezt Nyugaton még nem értették meg, a nyugati gondolkodás nem képes kilépni a liberális keretekből. Ehhez képest Orbán szerint „Magyarországon a politikai paletta többszínű, plurális, ezért a magyar politikai világ mindennapi élete sokkal izgalmasabb, pezsgőbb és színesebb, mint a nyugati barátainké.”

„Azt kell mondanom, hogy innen nézve

a magyar politikai rendszer jóval demokratikusabb, mint a nyugati”

– jelentette ki a miniszterelnök.

A Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány konferenci?
 
Orbán a Századvég konferenciáján.Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTI/
 

„Ha a magyar emberek többsége az elérhető álláspontok közül az egyik állásponttal inkább tud azonosulni, mint a másikkal, azt Magyarországon úgy hívják, hogy győzelem. Ha az egyik jobb, ügyesebb és szorgalmasabb, mint a másik, akkor nyer, ilyen a verseny” – folytatta Orbán.

Akik liberális hegemóniát akarnak, azok valójában történeti értelemben kommunisták szerinte. „A liberálisok – akik a mi ellenfeleink – nem az emberekkel törődnek” – fogalmazott a miniszterelnök.  Egy ideát követnek, és aki ettől eltér, azt Orbán szerint megbélyegzik, lenézik, és kiszorítják a politikai vitákból.

Az emberek többségi álláspontja világos, fogalmazott Orbán, de úgy látja: az embereket a Nyugaton magukra hagyták.

"Ma Magyarország az európai emberek hangja.

Ez adja a jelentőségét, ez adja a súlyát.”

Arról is beszélt, hogy „vannak sötét erők, amik folyamatosan ostromolni fogják a szuverenitás védvonalait”, illetve hogy szerinte Magyarország „addig nem lesz szuverén, amíg a liberális hegemónia uralja a közgondolkodást”. Szerinte az, hogy Magyarország szuverén maradjon, az csak nekünk, magyaroknak az érdekünk”, még „a bennünket körülvevő világ magyarországi embereinek sem érdekük”, és ők is úgy gondolják szerinte, hogy „jobb, ha elveszítjük szuverenitásunkat”.

„Ideje, hogy Nyugaton is megtanulják, hazugságban nem lehet élni, mert az ember belebetegszik, és utána belepusztul” – jelentette ki Orbán. Itt az idő szerinte, hogy Európában is változások történjenek, és az európai emberek visszavegyék az európai intézményeket. (A Telex nyomán)