„Klubrádió
Hetes Stúdió

Hova ül az állatkertben a szuverenitásvédelmi papírtigris?

11/11/2023 12:40

| Szerző: Józsa Márta/Klubrádió

A Hetes Stúdióban Majtényi Lászlóval beszélgettünk a civil szervezetek, a független média és az ellezéki pártok ellen bevethető törvényjavaslatról, szó volt az állam helyett szociális ellátást nyújtó civilekről, mesterséges intelligenciáról és a Modern Városok Program lezárásáról. A műsor második órájában szokás szerint Megbeszéljük a hetet, Rózsa Péter vezetésével.

2023. november 11. Hetes Stúdió (2023. november 11., szombat 15:00)
54:37
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter
A Hetes stúdió első órájában szokás szerint négy témáról hallhattak:

Elsőként a Fidesz újabb rémtörvényéről, a "szuverenitásvédelmi" jogszabályjavaslatról volt szó. A civil szervezetek, a független média és az ellenzéki pártok ellen bevethető papírtigris annak az állatkertnek a része, amiben már ott csücsül a háttérben a civilellenes Stop Soros vagy a "gyermekvédelminek" nevezett inkvizíciós törvény is. Majtényi Lászlóval, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnökével beszélgettünk.

Veszélybe került – és nem elöszőr, de most a szakadék szélére sodródott – az Iványi Gábor vezette Oltalom Alapítványi intézményrendszer. Kárpáti János összellítását hallhatták, aki egy olyan konferencián készített interjúkat, ahol az állam helyett végzett szociális segítő tevékenység válságának megoldásait keresték a szakértők.

 
Demonstráció október 22-én az Oltalom Karitatív Egyesület egyik intézményénél
Forrás: Az Oltalom Karitatív Egyesület Facebook-oldala
 

Miután elérte a kormány kincsesládáját is a córesz, mert nem jönnek az európai uniós pénzek, több megszorító intézkedés mellett a kabinet most megszüntette a Modern Városok programot, amiben 2016 óta 23 megyei jogú város vett részt. A további fejlesztések elmaradnak – mekkora a károkozás, a többi között erről kérdeztük Ongjert Richárd urbanisztikai szakembert.

 
Forrás: Pixabay
 
 

Már- már rémként ijesztgetnek bennünket egyes szakemberek a mesterséges intelligenciával, vagyis, hogy az élet egyre több részében átveszi és meghaladja az emberi teljesítményt. Az első nemzetközi konferencia után itthon is fórumot tartottak erről, ahol Csernyánszky Judit is készített összeállítást a kérdésről.

Megbeszéltük a hetet!

Hetes stúdió 11.11 Huszka Imre, Herskovits Eszter, Józsa Márta, Bolgár György, Rózsa Péter
 
Balról jobbra: Huszka Imre, Herskovits Eszter, Józsa Márta, Bolgár György és Rózsa Péter
 
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

A műsor második órájában szokás szerint megbeszéltük a hetet: Rózsa Péter műsorvezető kollégáinkkal, Bolgár Györggyel, Herskovits Eszterrel és Huszka Imrével, a kapost.hu és az Átlátszó újságírójával vesézte ki többek között L. Simon László kirúgását és azt, miben érhető tetten a kormány kokettálása a szélsőjobbal.

A műsornak ezt a részét 18:00-tól YouTube-csatornánkon is megnézhetik, vagy meghallgathatják az alábbi lejátszóra kattintva, az első órát pedig a cikk tetején elhelyezett lejátszónál.

2023. november 11. Hetes Stúdió: Megbeszéljük a hetet (2023. november 11., szombat 16:05)
51:22
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Csernyánszky Judit, Józsa Márta, Herskovits Eszter

Hetes Stúdió
2023. november 11. szombat 15:00
Műsorvezető: Rózsa Péter
Szerkesztő: Józsa Márta