„Klubrádió
Esti gyors

Ők is a háború áldozatai: gyerekek ezreit telepítik át Oroszországba

24/02/2023 22:25

| Szerző: Klubrádió

Putyin brutális ukrajnai agressziójának rengeteg civil, köztük nagyon sok gyerek esik áldozatul. És nemcsak halottakról van szó – azok a gyerekek is áldozatok, akiket az orosz megszállók szisztematikusan összeszednek az elfoglalt területeken és áttelepítik őket Oroszországba. Nemes Gábor összeállitása.

2023. február 24. Esti gyors / részlet, Nemes Gábor összeállítása (23.02.24.)
06:33
00:00

A pontos számok nem ismertek – ukrán emberi jogvédők tízezres, sőt százezres nagyságrendről beszélnek és immár az ENSZ is vizsgálatot indított az ügyben.

„Amikor kiviszik a gyerekeket Ukrajna területéről, azzal nemcsak az ukrán törvényeket szegik meg, hanem a nemzetközi jog normáit is. Ez háborús bűncselekménynek számít” – magyarázza a nemzetközi szervezet fellépését Nyikolaj Polozov orosz ügyvéd. És Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is kitért erre, amikor az ENSZ közgyűlése előtt az orosz hadsereg ukrajnai atrocitásairól beszélt.

 
Evakuálás Mariupolból. Fotó: Facebook
 

 

„Ukrán gyerekek ezreinek erőszakos áttelepítése, deportálása és ezt követő örökbe adása orosz családoknak, hogy átneveljék őket – vagyis oroszokká tegyék őket” – így írta le a miniszter azt a szisztematikus jogsértést, amelyet az orosz hatóságok „humanitárius evakuálásnak” neveznek. És amelynek nem is titkolt célja az ukrán gyerekek eloroszosítása, állampolgárság-váltása.

„Egyszerűsítettek a jogrendet a gyerekek örökbefogadásánál, ha nincsenek irataik. Lényegében elegendő, ha egy felnőtt orosz állampolgár kijelenti, hogy hajlandó örökbe fogadni egy ukrán gyereket. A gyorsaságnak azért van jelentősége, mert ha az örökbefogadás nem történik meg azonnal, akkor az orosz állam lesz a gyám. Amelytől Ukrajna már visszakövetelheti kiskorú állampolgárait. Más kérdés, persze hogy Moszkva erre hajlandó-e” – mondja Polozov. Nos, nem nagyon hajlandó. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes személyesen fordult Maria Lvova-Belova orosz gyerekjogi ombudsmanhoz, hogy adják vissza legalább az Oroszországba vitt árvákat – ukrán családok szívesen befogadják őket. Az ombudsman azonban büszkén mesélte az elégedetten bólogató Putyinnak, hogy milyen ügyesen akadályozta ezt meg.

„Visszakérte ezeket a gyerekeket – nem értem, hogy milyen alapon. És azt mondta, hogy vannak törvényes képviselők, akik hajlandóak a családjukba felvenni őket. Az én feladatom azonban a gyerekek érdekeinek a képviselete, és megkérdeztem tőlük: ti azt mondjátok, Oroszország rossz, nos most van rá lehetőségetek, hogy visszatérjetek – és a gyerekek közül senki sem akart oda visszamenni.

Idehoztunk Mariopulból egy gyerekcsoportot – harmincan voltak, a pincékben találtuk őket. Amikor hozzánk kerültek, először negatívan nyilatkoztak Putyin elnökről, mindenféle rondaságokat mondtak, az ukrán himnuszt énekelték, dicsőség Ukrajnának – ilyesmit. De eltelt egy kis idő, a gyerekek Moszkva környéki nevelőszülőkhöz kerültek, az egyik fiút én magam fogadtam be családomba és most már egyértelmű, hogy integrációjuk előrehaladt” – büszkélkedik az ukrán gyerekek átnevelésének  sikereivel Lvova-Belova, aki ezzel a nemzetközi törvényeket sértő praktikájával természetesen azonnal a nyugati szankciós listára került.

 
A mariupoli színház
Fotó: Twitter
 

Az orosz propaganda azonban egyáltalán nem szégyelli, sőt agitációs eszközként használja az elrabolt ukrán gyerekeket. A héten a Luzsnyiki stadionban rendezett nagy háborús showműsorban egy meglehetősen gyomorforgató performanszt láthattak a nézők. A műsorvezető óvodáskorú és iskolás gyerekek gyűrűjében bemutatott egy cseljabinszki önkéntest. Úgy is mint a „mariupoli angyalt”.

„Jurij Leonyidovics Gagarin 367 gyereket mentett meg Mariupolban. Ezeket a gyerekeket itt. Emlékszik Anja Naumenkóra? Ő most valami nagyon fontosat akar mondani”.

„Köszönet neked Jurij bácsi, hogy megmentettél engem, a nővéremet és több százezer gyereket Mariopulból”.

„Anyuta, ne légy szégyenlős, odamehetsz és átölelheted őt. Gyertek gyerekek mind öleljük át egymást” – buzdította a műsorvezető a kicsiket a forgatókönyvet követve. Csak azt nem kérdezte senki, hogy miért is kellett ezeket a gyerekeket megmenteni, hogyan haltak, vagy tűntek el a szüleik, miért és kik tették Mariupolt, ezt az eredetileg több mint négyszázezres ukrán várost a földdel egyenlővé. Illetve Jurij bácsi megadta a magyarázatot:

„Ezek a gyerekek, a Donbasz és Mariopul gyerekei – a mi gyerekeink. Nekünk, az orosz hadseregnek kötelességünk megvédeni ezt a népet és ezeket a gyerekeket. Velünk az igazság, velünk az isten, megvédjük családjainkat hazánkat ettől a szürke pestistől” – mondta fel az előírt szöveget a gyerekszerető hadfi. Azért nem minden áttelepített ukrán gyereket lehet az orosz hazafias rendezvényeken biodíszletként felhasználni. Borisz Jakimenko, az ismert orosz tv-propagandista egyik műsorában elismerte, hogy komoly problémák vannak ukrán gyerekekkel akiket orosz iskolákba járatnak – mert ezek a komisz kamaszok nem átallanak összetartani. Jakimenkónak persze van erre is receptje.

„Minden orosz iskolában, ahol az osztályban migránsok vannak, meg kell nekik tiltani, hogy anyanyelvükön beszéljenek. Mert egy ilyen anyanyelvi beszélgetésből hamar nemzeti összejövetelek és kis nacionalista bandák lesznek, amelyek megpróbálják a saját rendjüket bevezetni” – így a realista propagandista. És mindenütt folyik is a hazafias nevelés és átnevelés. A megszállt területeken különösen brutálisan.

„Mindez még 2017-ben kezdődött a kozák osztályok, kadet osztályok létrehozásával a megszállt területeken. Aztán Donyeckben egy kadetintézetet nyitottak. Ott már az első osztálytól kezdve egyenruhában járnak, az orosz himnuszt éneklik, katonai kiképzést és orosz nemzeti oktatást kapnak. A direktívák szerint 2025-ig a megszállt területeken minden oktatási intézményt át kell állitani erre a militarizált rendszerre. A második osztálytól kezdve pedig bátorság-órákat tartanak. Eljönnek a fegyveres erők képviselői, fegyvereket, gránátokat szednek szét. És elmesélik, milyen hősiesen ölték az ukránokat. Erre nevelik a gyerekeket, mint jövendő harcosokat” – számol be az orosz iskolai gyakorlatról Pavel Liszinszkij jogvédő.

Az összeállítást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Képünk illusztráció, forrás: MTI/EPA/Roman Pilipej

Esti gyors
2023. február 24., péntek 18:45
Riporter: Nemes Gábor