„Köszönjük,
A lényeg

Iványi: A háborúnak akkor lesz vége, ha Putyin és Orbán végleg távozik a politikából

24/02/2023 19:01

| Szerző: Klubrádió

Ukrajna melletti szolidaritási tüntetést tartottak Budapesten, az orosz nagykövetség közelében a háború kitörésének egyéves évfordulóján. Iványi Gábor lelkész azt mondta, hogy csak akkor lesz béke, ha Putyin, Lavrov és Orbán végleg távoznak a politikából, és békén hagyják a békeszerető embereket.

A menet a Városháza parkból indult el és érkezett meg a Bajza utcába negyed hét körül. A színpadot ott állították fel, az Andrássy utat teljes egészében lezárták, ami elég nagy dugót okozott.

Az első felszólaló, Hartyányi Jaroszlava, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület és a Fővárosi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ukránul kezdte beszédét, aztán a magyar közönséghez is szólt. Szerinte Putyin terve az volt, hogy elfoglalja Ukrajnát, pihen néhány évet és továbbjön Európába. Ezt viszont az ukránok megakadályozták. Kiemelte, hogy az oroszok több mint 16 ezer ukrán gyereket szállítottak Oroszországba a megszállt területekről. A tömeg vele együtt azt skandálta: „Adjátok vissza a gyerekeinket!”

Karácsony Gergely főpolgármester is beszédet tartott, elmondta, nagyon fontos volt, hogy ott legyen a tüntetésen, amely szerinte a legnagyobb Ukrajna melletti kiállás Magyarországon. Karácsony köszönetet mondott a résztvevőknek, akik "megmentettek egy darabot Magyarország becsületéből". Azoktól a magyar politikusoktól, akik most azt latolgatják, hol a helyünk ebben a konfliktusban, azt kérte, hogy menjenek el Ukrajnába és nézzenek az ottani emberek szemébe. Karácsony abban reménykedik, hogy a háború végén az ukránok a magyarokat a barátaik közé fogják mégis sorolni.

 kép: Klubrádió
 
 

Felszólalt a tüntetésen egy Csernyihivből menekült ukrán édesanya is. Neki tolmácsra volt szüksége ahhoz, hogy a magyar résztvevők is értsék, miről beszél. Megköszönte Magyarországnak, hogy befogadta őt és gyermekét, illetve beszélt a háború elején átélt borzalmakról.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője megköszönte, hogy ennyire sokan kijöttek a tüntetésre, büszke arra, hogy ennyien állnak a szabadság és nem a háborús bűnösök oldalán. Azt mondta, soha nem volt még ennyire fontos megmutatni, hogy van egy "másik Magyarország". Hozzátette, kötelességének érezte, hogy elmenjen Ukrajnába, hogy ott kérdezze meg, mire van szükségük. Ehhez képest, jegyezte meg, a miniszterelnöknek mindössze arra futotta, hogy golyóálló mellényben elment a határig. Cseh szerint a magyarok történelmi felelőssége, hogy ne engedjék Orbánnak, hogy kivezesse az unióból Magyarországot.

Üzent a tüntetésre Fegyir Sándor is, ő kárpátaljai magyar, az Ungvári Egyetem tanára, aki a fronton harcol a háború kitörése óta. Fegyir rövid üzenetében köszönetet mondott mindazoknak, akik kiállnak Ukrajna mellett. 

 
kép: Klubrádió
 

Iványi Gábor arról beszélt, hogy csak akkor lesz béke, ha Putyin, Lavrov és Orbán végleg távoznak a politikából, és békén hagyják a békeszerető embereket. A lelkész a háború kitörése óta többször járt Ukrajnában segélyszállítmányokkal, és szerinte már egy magyarországnyi ember tűnt el, ki Oroszországba került, ki elmenekült, ki meghalt. Ami nem semmisült meg, azt elvitték, vagy tönkretették – mondta az orosz katonákról Iványi. Szerinte ennek nagyon barbár üzenete van. "Nem engedhetjük meg, hogy Káin diktáljon és Ábelnek ott legyen a helye, ahol ezt Káin kijelöli".

Utolsóként Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke szólalt fel, aki egy '56-os zászlót vitt fel a színpadra, amelyet, mint mondta, Fegyir Sándor küldött. Arról beszélt, hogy a legjobb az lenne, ha a háború sosem kezdődött volna el, hiszen csak fájdalom és könyörtelenség kíséri az orosz csapatok útját. Gelencsér szerint hazudik, aki békét szajkóz, de tudja, hogy Magyarország és Európa biztonságát csak Ukrajna győzelme tudja elhozni. Hazudik, aki szerint jó egy orosz bábállam szomszédsága, vagy aki akadályozza, hogy az ukránok megvédjék magukat. Szerinte aki így cselekszik, az részt vesz a háborúban - csak a háború oldalán. Aki ezt teszi, az a magyar érdekeket árulja el, rájuk hoz szégyent Gelencsér szerint.

Az eseményt a Magyarországon működő ukrán civil szervezetek hívták össze, és a Momentum is támogatja. Tompos Márton, a párt politikusa arról beszélt, hogy a képzelt ellenségek ellen folyamatosan diadalt arat Orbán Viktor, de az óvodásokhoz golyóálló mellényben látogat. Szégyennek tartja, hogy a kormány nem biztosította egyértelműen szolidaritásáról a szomszédos országot.

Ezzel együtt nem lehetett látni pártzászlókat, a leggyakrabban azt skandálták, hogy „Ruszkik haza!”. A színpad előtti tér megtelt, a Klubrádió tudósítója szerint két-háromezren lehetnek, a városházától legalább ezren indultak el és sokan a helyszínen várták be őket. A rendőri készültség nagynak volt mondható, a lezárások miatt is.

A demonstráció 8 óra előtt, mécsesgyújtással ért véget, de előtte még az ukrán és a magyar himnuszt is elénekelték a résztvevők.

(forrás: hvg.hu, telex.hu, kép: Klubrádió)