„Klubrádió
A lényeg

Háborús megemlékezés: Karácsony szerint szégyellniük kellene magukat azoknak, akik pávatáncot járnak

24/02/2023 17:04

| Szerző: Klubrádió

Egy évvel ezelőtt tört ki az orosz-ukrán háború, és az évfordulóra több magyarországi városban is megemlékezéseket tartanak. Budapesten több, egymásra épülő eseményt is meghirdettek, ezek sorát a magyarországi ukrán szervezetek rendezvénye nyitotta – számolt be a Telex.

A „Megtörhetetlenség 365 napja” című eseményen néhány száz, ukrán zászlót lobogtató megemlékező gyűlt össze a Városháza parkban, ahol a Fővárosi Önkormányzat és ukrán szervezetek közös plakátkiállítást szerveztek. Ellenzéki politikusok, szimpatizáns budapestiek és több ország diplomatái is megjelentek.

Az esemény első felszólalója Balog István, Ukrajna ideiglenes magyarországi ügyvivője volt. Ő röviden összefoglalta a háború egyéves történetét, kezdve attól, hogy eleinte a nyugati országok egy hetet sem adtak Kijevnek, odáig, hogy a megszállt területek nagy részét felszabadították. Azt mondta, ehhez a nyugati fegyverek is kellettek, amelyekért hálásak.

Másodikként Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szólalt fel. Ő azzal nyitott, hogy tavaly február 24-én úgy kezdték a reggelt a családjával, mint minden más napot. Aztán átpörgette a lapokat, és értetlenül állt a hír előtt, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát. Szerinte a háborút nem lehet sehogy megmagyarázni, és azt csak az emberség szempontjából lehet értelmezni.

Karácsony könnyeivel küszködve mesélt arról, milyen volt ukrajnai útja, milyen volt a lerombolt ország, a halottak és a gyászolók látványa. Üzent azoknak a politikusoknak, akik szerinte az agresszorral paroláznak, vagy pávatáncot járnak, és ezért szerinte szégyellniük kellene magukat.

A főpolgármester szerint béke csak akkor lesz, ha Ukrajna győz. A beszéde végén menekült ukrán gyerekek egy kék-sárga köszönőplakettet adtak át a Karácsonynak a budapestiek egyéves segítségét megköszönve.

Az esemény meghívójában az áll: vonulásos demonstrációt tartanak 17 órától a Városháza park-Bajcsy-Zsilinszky út-Andrássy út-Bajza utca útvonalon, ezért várhatóan 21 óráig lezárják az Andrássy utat az Oktogon és a Hősök tere között.