„Klubrádió
A lényeg

Szolidaritási vonulás lesz a pesti belvárosban

24/02/2023 13:25

| Szerző: Klubrádió

Vonulásos demonstrációt tartanak pénteken 17 órától a Városháza park-Bajcsy-Zsilinszky út-Andrássy út-Bajza utca útvonalon, ezért várhatóan 21 óráig lezárják az Andrássy utat az Oktogon és a Hősök tere között.

Az eseményt szervező magyarországi ukrán civil szervezetek a Facebook-felhívásukban azt írják, hogy a háború szomorú évfordulójának alkalmából azért hívják menetre az embereket, mert a háború nem válhat szokássá, nem lehet csak egy hétköznapi hír, amelyet minden reggel hallunk. Emlékeztetnünk kell tehát a világot, hogy Ukrajna és az ukránok továbbra is folytatják a nehéz és kimerítő szabadságharcot.

orosz nagykövetség / ukrajna
 
Ukrajna melletti és az orosz inváziót elitélő kiállás transzparensekkel az orosz nagykövetség előtt
 

Az Ukrajnával szolidáris tüntetők 16 órakkor gyülekeznek a Városháza Parkban, ahol ekkor nyitják meg A megtörhetetlenség 365 napja című kiállítást. Innen indulnak aztán egy óra múlva tovább az orosz nagykövetség elé, ahol 18 órától már politikai beszédek is elhangzanak. (A (A hvg.hu nyomán)

A BKK azt közölte, hogy a korlátozások a közösségi közlekedést is érintik: a 105-ös és a 178-as autóbuszok előreláthatólag 17 és 21 óra között módosított útvonalon, az Andrássy út helyett a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Podmaniczky utcán át közlekednek, ahol a 72M trolibusz megállóiban állnak meg. Az 1-es földalatti előreláthatólag 17 és 21 óra között nem áll meg a Bajza utcánál. A Deák Ferenc tér térségében a 3-as metrópótló autóbusz, a 9-es, a 16-os és a 216-os buszok, a 100E reptéri gyorsjárat és a 72M trolibusz, az Andrássy út térségében az Oktogonnál a 4-es és a 6-os villamosok, valamint az Operánál a 70-es és 78-as trolibuszok, továbbá a Kossuth Lajos tér-Jászai Mari tér közötti szakaszon a 2-es, 2B és 2M villamosok közlekedését korlátozhatják a résztvevők létszámának függvényében. A demonstráció útvonalát keresztező utcák forgalmát a tömeg vonulásának idejére megállítják – írta az MTI.