„Klubrádió
Esti gyors

Németh András: Ez már nem ugyanaz az orosz hadsereg, ami egy éve támadott

24/02/2023 19:57

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Az ukránok nem akartak megemlékezéseket tartani, mert úgy tartják, akkor fognak ünnepelni, ha győzelmet aratnak az orosz hadsereg felett – tudósított Németh András, a HVG újságírója, aki az orosz-ukrán háború kirobbanásának egy éves évfordulójakor Kijevből jelentkezett be. Az Esti gyors című műsorban arról is beszélt, az orosz offenzíva sokkal lassabban halad, mint egy évvel korábban, az ukránokat viszont a remény hajtja előre. 

2023. február 24. Esti gyors-részlet(2023.02.24.) Németh András
08:19
00:00

Az ukránok többsége arra számít, hogy győzni fognak a háborúban – derült ki egy friss közvélemény-kutatásból. Ennek megfelelően nem is szerveztek tömegrendezvényeket a háború kitörésének egy éves évfordulójára, mondván, majd a háború lezárultakor fognak megemlékezéseket tartani, illetve ünnepelni – erről számolt be Németh András, a HVG újságírója Kijevből. Hozzátette, a megemlékezések hiányát az is indokolta, hogy ezek egy esetleges orosz légitámadás esetén sok áldozattal járnának.  

Az elmúlt napokban sorra érkeztek a külföldi vendégek: Biden elnök érkezésével kezdődött tulajdonképpen ez a vendégjárás, illetve Kijevben járt a spanyol elnök, legutóbb pedig Morawiecki lengyel miniszterelnök épp a háború kezdetének első évfordulóján átadott Ukrajnának két darab Leopárd 2 harckocsit – számolt be az eseményekről Németh András.

Az ukrán lakosság 84-85 százaléka csak azt tartja győzelemnek, hogyha sikerül visszafoglalni az összes orosz megszállás alatt lévő területet, illetve a NATO-hoz való csatlakozásnak is ugyanekkora a támogatottsága – idézett fel egy friss közvélemény-kutatást a HVG újságírója.

Ukrán válság
 
 Szvitlodarszk, 2022. február 24. Ukrán katona áll az ukrán erők által ellenőrzött területen az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alatt álló területtől elválasztó határon a kelet-ukrajnai Szvitlodarszk közelében  Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Ukrajna keleti részén rengeteg olyan város van, ami gyakorlatilag orosz nyelvű, például Harkiv is, ami szintén hősiesen védte magát az oroszok ellen. Azt itt élők látták azt, hogy Ukrajnában sokkal nagyobb szabadság van, mint Oroszországban – idézte fel a műsorban korábban megszólaló Kaiser Ferenc biztonságpolitikai szakértő szavait Németh. Ezért is van az, hogy ténylegesen kialakul egy valódi, erős, ukrán nemzettudat, amihez valószínűleg Vlagyimir Putyin járult hozzá a legnagyobb mértékben – tette hozzá.

2023. február 24. Esti gyors-részlet (2023.02.24.) Kaiser Ferenc
21:07
00:00

Ez az orosz hadsereg már messze nem ugyanaz, amely 2022 februárjában rátámadt Ukrajnára – erősítette meg a közvélekedést Mihail Podoljak, Zelenszkij tanácsadója, aki pénteken interjút adott Németh Andrásnak. Akkor jól felszerelt, professzionális katonák harcoltak az orosz oldalon, most pedig sorozott katonák sokkal rosszabbul felszerelve – fejtette ki Németh. Hogyha halad is előre az orosz offenzíva, azt nagyon nagy áldozatok árán és lassan teszi – tette hozzá.

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy az ukránok részéről a túlzott várakozás keveredik a reménnyel, valószínűleg ez segít nekik abban, hogy tényleg kitartsanak – számolt be Németh a jelenlegi kijevi közhangulatról. Az újságíró pénteken meginterjúvolt egy kijevi háromgyermekes édesanyát, aki azt mondta, retteg attól, hogy itt kell vonulniuk. Egy anyának az a legnagyobb félelme, hogy ott marad a fia a fronton – mondta Németh. Ugyanakkor a az anya kisebbik gyereke azt mondta, hogy ő önkéntesként nem megy, de hogyha behívják, akkor szó nélkül csatlakozik a sereghez.

A teljes beszélgetéseket a fenti lejátszókra kattintva hallgathatja meg.

Esti gyors
2023. február 24., péntek 16:27
Riporter: Selmeci János