„Klubrádió
Esti gyors

Békét!? – Selmeci János jegyzete a háborúról

24/02/2023 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Egy évvel ezelőtt az ukrán nép úgy döntött, hogy harcol, nem engedi elfoglalni, szétszakítani az országát, és nem hiszem, hogy ez a döntésük megkérdőjelezhető, ahogy arról sem dönthet más – csak a háborúban egyesült ukrán nemzet –, hogy meddig harcol még.

2023. február 24. Esti gyors - részlet (2023.02.24. Selmeci János jegyzete)
01:59
00:00

Nem tudom, milyen a házam mellett becsapódó rakéták hangjára ébredni, majd egy földalatti óvóhelyen napokig várni a támadás végét, nem tudom, hogy milyen egy bomba vagy célba ért golyó által megölt szerettemet gyászolni, egy olyan háború több tízezer áldozatának egyikét, aminek nem látszik a vége. Tőlem alig több, mint ezer kilométerre ezt már mindenki tudja.

Jó volna, ha béke lenne már.

Nem tudom, milyen a hazámat félteni egy megszálló hadseregtől, ezért nem tudhatom azt sem, hogy születik meg egy emberben az a döntés, hogy hajlandó feláldozni az életét. Egy évvel ezelőtt az ukrán nép úgy döntött, hogy harcol, nem engedi elfoglalni, szétszakítani az országát, és nem hiszem, hogy ez a döntésük megkérdőjelezhető, ahogy arról sem dönthet más – csak a háborúban egyesült ukrán nemzet –, hogy meddig harcol még. Ki vehetné ezt el tőlük? Tényleg megtagadhatjuk tőlük a segítséget?

Pedig jogos a félelem, és alighanem az ukránok is félnek attól, hogy fél, egy vagy ki tudja hány évvel, és hány ezer újabb áldozattal később ugyanott tart majd ez a háború, ahol most, hogy hiábavaló lesz rengeteg halál, és elkerülhetetlen a most még elfogadhatatlan kompromisszum, a területi veszteség. Nem árulás ezért a békevágy, a tankok és a lőszerek szállítása mellett sem vethető el a diplomáciai megoldás, az ember akarhat fegyverszünetet és kevesebb halottat akkor is, ha ez a háború most még nem fog, egyszerűen nem tud véget érni, ezért pedig az a felelős, aki egy évvel ezelőtt kiadta a parancsot a támadásra.

Nem tudom biztosan, hogy van-e "helyes" háború, van-e racionális áldozat és szükséges halál, de hogy mondhatnám, ki mondhatná joggal azt egy gyászoló anyának, hogy hiába halt meg a hazájáért a fia.  

Isten óvja Ukrajnát!

Ukrajnai háború
 
  A kelet-ukrajnai háború áldozatainak emlékfala előtt megy el egy nő Kijevben 2022. május 23-án. A fegyveres konfliktus 2014 márciusában robbant ki a az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg között a Donyeck és Luhanszk megyék feletti fennhatóságért. Fotó: MTI/AP/Natacha Pisarenko
 

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2023. február 24-i adásában hangzott el.