„Klubrádió
Esti gyors

Tízmillióan egy európéer(ebb) Orbán Viktorért – Selmeci János jegyzete

10/02/2023 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Rossz irányba tartunk, de még vissza lehet fordulni. Orbán Viktor fordulhatna például Kijev felé.

2023. február 10. Esti gyors-részlet (2023.02.10. Selmeci János jegyzete)
03:01
00:00

Az, hogy Magyarország büszke miniszterelnöke egy előnyös fotóval emlékezett meg arról, hogy kezet fogott az ukrán elnökkel, a kritikus magyar sajtómunkásokkal szemben engem kevésbé érdekel, főleg ahhoz a szerintem viszont fontos tényhez képest, hogy egyáltalán megemlékezett.

Örülök ugyanis minden apró jelnek, ami arra utalhat, hogy Magyarország része marad azoknak a jólétet és biztonságot (úgy ahogy) garantáló szövetségi rendszereknek, ahova a velük szemben megfogalmazott, olykor jogos kritikák ellenére is jól fölfogott érdekünk, és ahova egyébként jó is (és minden más alternatívánál tízmilliószor jobb) tartozni.

Ha ugyanis - és itt most hangsúlyozottan, egyelőre még idézőjel következik - „Putyin pincsikutyája, a háborús agresszor utolsó uniós csatlósa” látványosan kifejezheti, és ki is akarja fejezni, hogy Ukrajna mellett áll, akkor egyrészt lehet, hogy nem fogott ember, másrészt nem szakadt el a valóságtól, harmadrészt pedig meg tudja különböztetni azt, aki bombáz attól, akit bombáznak. Magyarország jövője szempontjából mindhárom nagyon fontos.

Orbán Viktor az EU-csúcson
 
Orbán Viktor az EU-csúcson
 

Persze azt sem lehet kizárni, hogy a büszke magyar miniszterelnök csak meg akarta mutatni, hogy mennyire fontos ember, aki előtt még a hősként ünnepelt Zelenszkij is szinte meghajol, a Facebook-oldalát Moszkvából szerkesztik, holnap pedig megint megvétózza majd valamilyen orosz bűnöző szankcionálását, ez esetben az Isten óvjon bennünket.

Orbán Viktor középutas, brüsszelezős, vétózós, az orosz elnökkel fájdalmasan közeli viszonyt ápoló külpolitikáját legkésőbb tavaly február végén szétzúzták az orosz tankok. A különutasság költségei óriásira nőttek, uniós pénz nincs, nem hogy a néppárti, de már a lengyel szövetségesek sincsenek sehol, a magyar kormány elmérte a saját mozgásterét, de ezt be lehet látni, vissza lehet fordulni. A háború árnyékában megszülethet az európéerebb Orbán Viktor, aki kicsit kevesebbet pattog, lenyeli az uniós regulákat, elhibázott brüsszeli szankciók helyett mondjuk közös európai hadseregről beszél, Oroszország érdekében nem vétóz, a békevágya mellé pedig legalább néha hozzáteszi, hogy az orosz katonáknak haza kellene menniük.

Politikai pályafutása során tett ő már nagyobb fordulatokat annál, mint amire most lenne szükség ahhoz, hogy Magyarország ne essen bele abba a szakadékba, ami jelenleg közte és az Európai Unió között tátong, meg ezen múlhat többek között az is, hogy mit írnak majd róla a történelemkönyvek. Ha valami, talán ez még érdekli is.

„Amikor szükséges és időszerű lesz, a miniszterelnök ellátogat Kijevbe.” - ezt mondta ma Orbán Viktor sajtófőnöke.

Nos miniszterelnök úr, időszerű.

Selmeci János jegyzete a 2023. február 10-i Esti gyorsban hangzott el.