„Klubrádió
A lényeg

Morawiecki: Tévút, hogy néhány tagállam szerződik Moszkvával

24/02/2023 12:12

| Szerző: Klubrádió

A lengyel miniszterelnök – a magyar kormánnyal ellentétben – nem az uniós szankciókat okolta a gazdasági bajokért.

Az Ukrajna elleni orosz invázió egyéves évfordulójára Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy ötpontos elemzést jelentetett meg. A lengyel kormányfő – a magyar kormánnyal ellentétben – nem az uniós szankciókat okolta a gazdasági bajokért: "A mindannyiunkat sújtó energiaválság és globális infláció forrása Oroszország birodalmi agressziója. Ukrajna lerohanásának előzménye volt a Kreml 2021 júliusában és augusztusában folytatott erőszakos gázpolitikája. Akkoriban Putyin gázzal való zsarolása a gázárak emelkedéséhez vezetett az európai piacokon."

A hvg.hu összefoglalója szerint Morawiecki kitért az oroszokkal kötött európai alkukra is: „Számos európai kormány azt hitte, hogy rendes szerződéseket köthet Moszkvával. A szerződések az ördöggel kötött paktumoknak bizonyultak, a tétjük Európa lelke volt.” Ezért szerinte nem lehet visszatérni a szokásos ügymenethez, nem lehet normalizálni a kapcsolatokat „egy bűnös rendszerrel”. A megoldást abban látná, ha Európa az energiaszektor terén függetlenné válna Oroszországtól.

„A deputyinizáció, azaz a Putyin által létrehozott diktatórikus erőszakgépezethez fűződő kapcsolatok megszakítása elengedhetetlen feltétele Európa szuverenitásának.”