„Klubrádió
Uniszex

Nőnek lenni, filmrendezőként

27/04/2024 14:03

| Szerző: Kovács Gellért/Klubrádió

Még mindig sok olyan férfias szakterület van, ahol hangsúlyt kap, ha az adott szakma képviselője nem férfi. A filmipar is férfias szakmának számít, de az elmúlt években egyre többször kerülnek elő női szempontok.

2024. április 22. Uniszex (2024. április 22., hétfő 14:00)
51:35
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála
Női felsővezető, női nőgyógyász, női filmrendező. Még mindig sok olyan férfias szakterület van, ahol hangsúlyt kap, ha az adott szakma képviselője nem férfi. Egy nőnek sok esetben külön erőfeszítések árán kell bizonyítania rátermettségét, hangosabbnak, határozottabbnak és megkérdőjelezhetetlennek kell lennie. A filmipar férfias szakma, de a női szempont az elmúlt években egyre többet kerül előtérbe a rendezésben is.

 
Bujáki Zsófi (balra) és Szilágyi Fanni (jobbra) l Facebook
 
 

Bujáki Zsófi, Londonban élő rendező első filmjére készül, Szilágyi Fanni, a Veszélyes lehet a fagyi rendezője pedig már megélt tapasztalatairól, a nőkről, női életutakról és a női filmrendezői szempontról mesélt ezen a héten az Uniszexben.

Szilágyi plusz művészi terhet rakott magára azzal is, hogy filmjének főszereplői ikrek, s mindkét karaktert Stork Natasa alakítja – sokan tanácsolták neki, hogy keressen másik megoldást, végigcastingolta az országot, hogy találjon két olyan színészt, akik nagyon hasonlítanak egymásra, de végül kitartott döntése mellett. Ő nem szokott kiabálni a stábbal, de szóba kerül az is, hogy az ordítozás egyes vélemények szerint miért is tartozik hozzá a filmrendezéshez.

Bujáki Zsófi beszélt a kinti lehetőségekről és korlátokról – a fiatal filmes úgy érzi, előbbiekből több adatik neki azzal, hogy külföldön tanulta meg a rendezést. Más a mentalitás, nagyobb a szabadság. De új filmjét, ha minden igaz, itthon forgatja. Magyar színészekkel.

A teljes adást meghallgathatják a cikk tetején elhelyezett lejátszóra kattintva.

Uniszex
2024. április 22., hétfő 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála és Kovács Gellért