„Klubrádió
Uniszex

Félelem és szülés

13/04/2024 06:25

| Szerző: Klubrádió

Folytatjuk a magyar helyzetet elemző sorozatunkat. A hálapénz három évvel ezelőtti kivezetése kacifántos helyzetet eredményezett a szülészetben.

2024. április 08. Uniszex (2024. április 08., hétfő 14:00)
51:31
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála

Ugyan nem kell százezreket fizetni a szülésért, de a szaktudáson kívül jó esetben bizalomra is épülő terhesgondozás folyamata bizonytalanná vált. Hiába választunk orvost vagy szülésznőt, az állami ellátásban most már nincs arra garancia, hogy ki vezeti le majd a szülést. Az lesz ott, aki épp ügyeletben van. Aki biztosra akar menni, annak marad a magánkórház és az egymillió forint körüli szülészeti csomagdíj. Az Uniszex vendége volt Pleván Tímea, perinatális tanácsadó, az Ablak a világra-projekt vezetője.

Hírrovatunkban arról beszélgetünk, hogy egy felmérés szerint a rossz gazdagsági helyzet jobban sújtja a nőket, mint a férfiakat – sőt, még mindig vannak olyan országok, ahol egy nőnek nem is lehet földtulajdona. De a háztartás vezetése a legtöbb ilyen helyen mégis teljesen a nő felelőssége. Pedig fontos gazdasági érdek lenne, hogy a nőben ne csak a konyhai robotgépet lássa a társadalom – legyen szó a Föld bármelyik pontjáról. Arra is kitérünk, hogy lehetséges-e a „tipikus” női -és férfiszakmák közötti átjárás.

Az adást a fenti lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Engin_Akyurt/Pixabay

Uniszex
2024. április 8., hétfő 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért