„Klubrádió
Uniszex

Szüléstörténet

24/03/2024 20:30

| Szerző: Kerekes Borbála/Klubrádió

Meri otthonszülésre készült, de kifutott az időből. A 41. hét után fel kell keresni egy kórházat. Így is tett. És onnantól kezdve kicsúszott a kezéből az irányítás.

2024. március 18. Uniszex (2024. március 18., hétfő 14:00)
51:40
00:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért Szerkesztők: Kerekes Borbála

A szülés minősége az élet minősége. A várandósság nem betegség, a szülő nőt nem kell betegnek kezelni. A szülő nő nem egy tárgy, hanem egy ember, aki új életet hoz világra. Nem kell sürgetni, nem kell parancsolni neki, és nem szabad dönteni a megkérdezése nélkül a feje felett. Mert a szülésnek nem kell(ene) traumának lennie.

Kétóránként kell valamilyen eredményt produkálni, de ezt soha senki nem mondja el a szülésfelkészítőn. Ha nincs eredmény, beavatkoznak. Oxitocionnal, burokrepesztéssel, mikor mivel. Labdát, zuhanyzót, nem lehetett használni, felülni, járkálni sem lehetett. Nem csak a szobában, a vécére sem. A hasra kötött ctg körülbelül egyméteres sugarában kellett mindent megoldani. Egy epetálat hoztak be a nagyvécézéshez, meg egy ficak papírt. Az ágyhoz kötöttséget semmilyen egészségügyi probléma vagy vészhelyzet nem igazolta. Egy fiatal anya mesélte el kendőzetlen őszinteséggel traumatikus szüléstörténetét délután az Uniszexben.

 
Illusztráció: Wikipédia
 
 

Meri otthonszülésre készült, de kifutott az időből. A 41. hét után fel kell keresni egy kórházat. Így is tett. És onnantól kezdve kicsúszott a kezéből az irányítás. Traumatikus élmény volt számára a szülés. De egy valamihez még így is ragaszkodott: nem engedte, hogy a babáját bárhova is elvigyék nélküle, mindenhová elkísérte. Annak ellenére, hogy így alakult, szeretne még gyereket, de amennyire csak lehet, ki akarja kerülni az egészségügyi rendszert. 

Uniszex
2024. március 18., hétfő 14:00
Műsorvezetők: Kerekes Borbála, Kovács Gellért