„Klubrádió
Esti gyors

"Nem lehet készpénznek venni a magyar uniós tagság támogatottságát"

27/05/2022 22:41

| Szerző: Klubrádió/szg

A magyar társadalom többsége támogatja az európai uniós tagságot, de ha megvizsgálják, hogy kik az európai integráció mélyítésének hívei és kik támogatják a „nemzetek Európáját”, a fideszes narratívát, az erősen megosztja a válaszadókat. Az előbbi, européer csoportba 44, az utóbbiba 27 százalék tartozik – derül ki a Policy Solutions friss felméréséből, amelyről Bíró-Nagy András kutatási igazgató beszélt. Hangsúlyozta: a kutatás egyik fő üzenete, hogy nem lehet készpénznek venni a magyar uniós tagság magas támogatottságát. 

2022. május 27. Esti gyors / részlet, Bíró-Nagy András (22.05.27.)
06:52
00:00

Felmérték, hogy mit gondolnak a magyarok az Európai Unióról és az országról az EU-ban. Az Esti gyorsban arról kérdeztük Bíró-Nagy Andrást, a Policy Solutions kutatási igazgatóját, hogy mit szeretünk az Unióban és mit nem.

Elmondta: nagyon sok oldalról megnézték az uniós attitűdöket az országban, és azt tapasztalták, hogy a legnagyobb előnyöket illetően óriási az egyetértés a magyar társadalomban. Az uniós támogatások, illetve az azok következtében előálló fejlődés elsöprő mértékben nyert akkor, amikor a legfőbb előnyökre kérdeztek rá: 70 százalék azt mondta, hogy nála ez a top3 pozitívum egyike. Ezt nagyon leszakadva követi a külföldi munkavállalás, a külföldi tanulás és az útlevél nélküli mozgás – tette hozzá.

A hátrányokról is beszélt Bíró-Nagy András. Mint mondta, sokan azt gondolják, hogy az Unió belenyúl olyan területekbe, amelyeknek nemzeti hatáskörben kellene lenniük. Ez, a túlzott szabályozás az első helyezett, a második a migráció, de három évvel ezelőtt még az volt a magyarok legnagyobb baja az EU-val, nyilván nem függetlenül a sok évnyi propaganda-kampánytól – jegyezte meg. A harmadik pedig a nemzeti szuverenitás csökkenése miatti aggodalom. Fontos hangsúlyozni, hogy jóval többen vannak azok, akik pozitívan gondolkodnak az EU-val kapcsolatban, a hátrányokról szóló vélemények kisebbségben vannak.

Eddig rendszerint olyan mérések jelentek meg, hogy a magyarok nagyjából 70 százaléka az EU mellett van, még a fideszesek többsége is. Ez most is igaz, de van egy fontos újdonsága a friss kutatásnak: ha elkezdik árnyalni a képet azzal, hogy megnézik, ki mennyire EU-párti, az erősen megosztja a támogatókat. Tehát, ha arra kíváncsiak, hogy kik az európai integráció mélyítésének hívei és kik támogatják a „nemzetek Európáját”, a fideszes narratívát, ott már kirajzolódnak a különbségek. Részletezte: akik igazából européerek, azt gondolják, hogy az ország helye az EU-ban van és az EU-nak legyen is beleszólása a legtöbb szakpolitikai területbe, 44 százaléknyian vannak – ami jóval kevesebb, mint az EU-ban maradás híveinek aránya –, míg 27 százalék a nemzetek Európája-koncepciót támogatja. Ők úgy látják, hogy „legyünk benne az EU-ban, de az EU ne szóljon bele olyan sok mindenbe”.

Az is kiderült a kutatásból, hogy minél többet tud a válaszadó az európai integrációról, annál jobban támogatja az uniós tagságot, és minél hiányosabbak az ismeretei, annál kevésbé. Akik a tudástesztjüket (amely „nem volt bonyolult kérdéssor”) hibátlanul töltötték ki, 82 százalékban voltak EU-pártiak, akik pedig egy helyes választ se adtak, 50 százalék környékén. A tudás, az információ tehát nagyon kell ahhoz, hogy meggyőzzék az embereket arról, hogy Magyaroszág uniós tagságának van értelme – fűzte hozzá.

Bíró-Nagy András kiemelte: a kutatás egyik fő üzenete, hogy nem lehet készpénznek venni a magyar uniós tagság magas támogatottságát. Jól látszik az elmúlt évek „aknamunkájának” eredménye a valamelyest romló adatokból, és az is kitűnik, hogy a Fidesz szuverenitást féltő rektorikájának van támogatottsága. Az ellenzéki politikusoknak pedig jobban el kell magyarázniuk, hogy az emberek ne vegyék készpénznek ezt a támogatottságot, beszélniük kell arról, hogy Magyarországnak miért jó az EU-ban lenni.

Amíg nem a konkrét kilépéssel kacérkodik, addig a Fidesz politikájának e téren is van támogatottsága, az ellenzék alapvetően EU-párti politikája pedig ebben a kérdésben a magyar társadalom többségével rezonál – jelentette ki.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Pixabay

Esti gyors
2022. május 27., péntek 18:35
Műsorvezető: Selmeci János