„Klubrádió
Megbeszéljük...

Parragh: Mi kurucosabb lelkivilágú nemzet vagyunk, de nem biztos, hogy ez a hatékonyabb

27/05/2022 20:00

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Bár fontos lenne hogy Magyarország is hozzáférjen az EU helyreállítási alapjához, más országokkal ellentétben a kormányzat nem annyira konfliktuskerülő – véli Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt elismerte, hogy ez nem feltétlenül a leghatékonyabb magatartás az unióban.

2022. május 27. Megbeszéljük - részlet 22.05.27. Parragh László
21:57
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, nagyon kiverte a biztosítékot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének, Parragh Lászlónak kijelentése, aki a Népszavának adott interjúban úgy fogalmazott: "Magyarországon nagyon magas a foglalkoztatási ráta, ez is azt igazolja, hogy az állam "csendes" jelenléte hasznos e téren. De sokféle motiváció létezik: a tanároknak ott a szabad nyár, délután négykor hazamehetnek. Minden egyes szakmánál más és más. Egy tűzoltót motiválhat a társadalmi megbecsültség és az adrenalin-löket. A kassza persze mindenkinek egyformán csörög, így valamiféle egyensúlyt a kormánynak kell létrehoznia".

Parragh a Megbeszéljük... című műsorunkban arról beszélt, hogy őt személy szerint soha nem ambicionálta semmilyen politikai szerep, őt vállalkozók választják meg, és a vállalkozók érdekeinek képviselete a feladata. Visszatetszést keltő kijelentésével kapcsolatban pedig kijelentette, hogy szerinte "nincs olyan munkavállaló, akit csak és kizárólag a fizetésemelés motiválna a munkakeresésénél". Azt állítja, hogy az anyagi szempontok a kor előrehaladtával válnak fontosabb kérdésekké.

Parragh, aki felsőfokú tanulmányait a Tanárképző Főiskola történelem-orosz tanár szakán kezdte, úgy véli, az interjú marginális része volt a tanárokkal kapcsolatban elejtett megjegyzése. Arra is hivatkozott, hogy amikor megkezdte tanulmányait, ő is tanár szeretett volna lenni.

Azzal kapcsolatban, hogy kijelentései miatt a tűzóltók és a pedagógusok szakszervezete is lemondását követelte, azt felelte, nem mond le, sőt, "a szakszervezeteknek azzal kellene foglalkozniuk, hogy a realitásokhoz igazított igényekkel álljanak elő".

KKV Stratégia Konferencia Budapesten
 
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
 Fotó: Illyés Tibor / MTI
 

Fontosabbnak tartja az interjúban említett állami szinten jelenlévő problémákat: az infláció, a költségvetési deficit, vagy az arra válaszul tervezett megszorítások, mint az extraprofit adó. Az iparűzési adóval kapcsolatban azt mondta, az elosztási mechanizmust újra kellene gondolni.

Arra a kérdésre, hogy pártolná-e a mihamarabbi megegyezést az Európai Unióval, hogy Magyarország hozzáférhessen a helyreállítási alaphoz, Parragh azt mondta, "ez természetes érdekünk", és szerinte ezzel a kormányzat is tisztában van, ugyanakkor úgy véli, közös érdek a szuverenitás is. Úgy véli, mindenki érzékeli "Brüsszel lopakodó szuverenitás-elvonását".

"Mi egy kurucosabb lelkivilágú nemzet vagyunk, és őszintébben fogalmazzuk meg a véleményünket, mint más országok, akiknek egyébként hasonló az érdekük, de inkább konfliktuskerülők" – mondta. Elismerte ugyanakkor, hogy lehetséges, hogy nem a magyar taktika a leghatékonyabb az EU-ban.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Parragh Lászlóval
2022.05.27., péntek 17:08
Riporter: Bolgár György